Evenepoel pakt tijd terug op concurrentie: 'Het is allemaal nieuw voor mij, durf nog niet echt all-in te gaan'

De beste jongere in deze Tour sluit niet uit dat hij in de Alpen nog meer prikjes zal uitdelen.

Evenepoel

Remco Evenepoel blijft ons maar verbazen in zijn eerste Ronde van Frankrijk. Na een uitstekend Pyreneeënweekend, verraste de witte trui in de eerste Alpenrit door voor het eerst weg te knallen van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.

Evenepoel plaatste zijn aanval aan de voet van de slotklim. Vingegaard had geen antwoord op die demarrage, terwijl Pogacar geen zin leek te hebben om het werk op te knappen. "Ik voelde me nog goed en er zat nog een ploegmakker voorin", zei Evenepoel na afloop aan Sporza.

"In het oortje riepen ze: 'Als het stilvalt aan de voet van de slotklim, ga dan meteen'. Dat heb ik ook gedaan. En Jan heeft me dan afgezet aan de laatste kilometer, zoals ik gevraagd had."

'Nieuw'

Evenepoel finishte 10 seconden voor Pogacar. Vingegaard kreeg 12 seconden aangesmeerd. "Misschien had ik iets agressiever moeten springen. Maar het is nog allemaal nieuw voor mij. Ik durf nog niet echt all-in te gaan op een aankomst van 4 kilometer bergop."

Eerder in de etappe moest hij wel afhaken toen Pogacar aanviel. "Ik ga niet zeggen dat ik stilviel, want ik reed nog weg van Jonas, maar ik geraakte net niet op het wiel. Ik had net te laat gereageerd. In het stuk afdaling kon ik wel terugkeren met Laporte en Vingegaard."

Etappe + podiumplek

Of we in de Alpen nog aanvallen mogen verwachten? "Het zal ervan afhangen hoe ver de aankomst nog is. Ik denk ook dat Tadej nu wel kon reageren, maar aangezien ik ruim 5 minuten achter hem stond, is er ruimte om mij te laten gaan en Visma - Lease a Bike en Jonas het werk te laten doen."

"Dat kan dus in mijn voordeel zijn, maar we gaan toch vooral aan ons basisplan vasthouden. Dat is een plek op het podium en de witte trui. Misschien zit er ook nog eens etappewinst in, al is alles wat ik hier kan tonen en ervaren mooi meegenomen.

Nieuws
  • Cor Vos