Dit is waarom Pogacar & Evenepoel met een speciale sensor koersen (en soms trainen)

Remco Evenepoel en Tadej Pogacar kunnen in deze Tour prima met de hitte omgaan en dat hebben ze te danken aan een 'hittesensor'. 

Evenepoel

De afgelopen dagen moesten de renners in de Tour snikhete temperaturen zien te trotseren. Dan is het super belangrijk om het lichaam koel te houden. Hoe hoger de lichaamstemperatuur, hoe slechter een renner immers presteert.

Bij een stijging van 1 graad, kan een atleet al 5% vermogen verliezen. Het lichaam zal dan veel energie steken in het afkoelen. Energie die niet naar de spieren gaat. En dat kan fataal zijn in het hooggebergte.

Sensor

Tadej Pogacar en Remco Evenepoel hebben de Franse hitte tot dusver prima verteerd. Dat hebben ze onder meer te danken aan een handig hulpmiddel: de CORE Body Temperature Sensor. Dat is een sensor die op de hartslagband bevestigd wordt en in real time de lichaamstemperatuur monitort. Die temperatuur kan afgelezen worden op de fietscomputer.

Op die manier worden Pogacar en Evenepoel, in koers en op training, gewaarschuwd wanneer de kerntemperatuur te hoog wordt. Dan is het zaak om een manier te vinden om af te koelen. Herinneren jullie hoe Pogacar op Plateau de Beille een bidon ijskoud water over zich goot toen hij in het wiel van Jonas Vingegaard reed? Een andere optie is het rustiger aan doen.

"Hitte is de grootste onontgonnen marginal gain”, vertelt Ross McGraw van CORE aan Het Nieuwsblad. Naast Soudal Quick-Step en UAE Team Emirates gebruiken ook Lidl-Trek en Red Bull - BORA - hansgrohe de temperatuursensor.

Hittetraining

De CORE Body Temperature Sensor heeft nog een andere interessante toepassing. Op training kan de sensor immers gebruikt worden voor een hittetraining. Zo'n hittetraining is niet enkel bedoeld om het lichaam laten wennen aan hoge temperaturen.

Met een hittertraining kan je immers ook een hoogtestage simuleren! Hitte zorgt namelijk voor een toename van hemoglobine in het bloed. Daardoor stijgt het duurvermogen. Het is dan zaak om niet in de juiste hartslag- of vermogenszone te trainen, maar in de juiste 'hittezone'.