Pogacar reageert op (ongegronde) dopingbeschuldigingen: 'Haters hebben betekent dat je goed bezig bent'

Pogacar kreeg na zijn epische Tourwinst onvermijdelijk een hele hoop dopingvragen op zich afgevuurd. 

Pogacar

Wie zondag naar de koers keek, was getuige van een stukje wielergeschiedenis. Tadej Pogacar won zijn derde Ronde van Frankrijk en is de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 die erin slaagt om de aartsmoeilijk dubben Giro-Tour te winnen. Slechts zeven renners gingen hem voor.

Het Sloveense wonderkind won ook nog eens met bijzonder veel overmacht. De kloof met dichtste belager Jonas Vingegaard bedraagt maar liefst 6'17". Pogacar schreef bovendien 6 van de 21 etappes op zijn naam. Het is vooral die suprematie die sommige 'wielerliefhebbers' doet twijfelen.

Haters

Op de persconferentie in Nice, bijgewoond door Het Nieuwsblad, ontsnapte de kersverse Tourwinnaar traditioneel niet aan vragen over doping. "Twijfels zullen er altijd zijn", zuchtte hij. "Jaloezie en haters ook. Maar ik ben blij dat ik haters heb, want dat betekent meestal dat je goed bezig bent."

"Ik kan alleen maar zeggen: de UCI heeft zoveel geïnvesteerd om het wielrennen clean te maken, waardoor het momenteel – dankzij het misbruik van vroeger dus – een van de cleanste sporten ter wereld is."

"Waarom zou je ook iets nemen waarmee je je gezondheid en je hart op het spel zet? Dat zou superdom zijn. Want je bent maar prof tot je 35ste, maar daarna wil je ook nog van het leven genieten. Ik hoop dus ook dat de mensen thuis blijven genieten van de kóérs, want dit is echt een gouden tijdperk.”

Regenboogtrui

Pogacar heeft nog maar net wielergeschiedenis geschreven, of hij zit al met een ander doel in zijn hoofd. Het WK in Zürich (dat overigens op zijn lijf geschreven is). "Mathieu van der Poel staat heel mooi in zijn regenboogtrui, maar die zou ik graag van hem afpakken."

"De Vuelta staat ook op mijn verlanglijstje, maar da’s zéker voor later. Oh ja, met Parijs-Roubaix zit ik ook in mijn hoofd. Ik zou heel graag een keer deelnemen, al is het wel tricky. Ik heb nogal zachte handen, ik weet niet of ze bestand zijn tegen zoveel kasseien.”

Relaxen

Maar eerst is het tijd om wat te rusten en na te genieten. Pogacar is overigens onzeker voor de olympische wegrit. "Ik hoop vooral ook dat ik even naar huis kan en kan relaxen met mijn familie, want dat is toch al een hele tijd geleden. En mijn seizoen kan sowieso al niet meer stuk. De dubbel Giro-Tour realiseren, ik had nooit durven dromen dat het zou lukken."

Nieuws
  • Cor Vos