Pogacar heeft rust nodig na Tour de France: 'Vorig jaar rustte ik niet en kon ik 2 maanden niet meer genieten van wielrennen'

Tadej Pogacar is moe na de Tour de France en slaat (mede) daardoor de olympische wegwedstrijd over.

Pogacar

Dinsdag reed hij nog het criterium in Surhuisterveen, waar hij uitgebreid sprak met de NOS. Dat hij in Nice nog met groot machtsvertoon de slottijdrit van de Tour de France won, deed vermoeden dat hij nog genoeg energie in zijn tank heeft om zijn vormpiek door te trekken. Maar vooral mentaal is de Sloveen toe aan rust.

"Het klopt dat ik vorig jaar heel moe was na de Tour de France, maar toen was mijn voorbereiding heel anders. Nu heb ik er èn de Giro, èn de Tour opzitten. Ik ben mentaal uitgeput en ik wil relaxen. Vorig jaar deed ik dat niet na de Tour, trok ik mijn vorm door, en kon ik na het WK niet meer genieten van het fietsen."

"Ik reed overigens ook een heel slecht WK tijdrijden een paar dagen na de wegwedstrijd. Ik was helemaal kapot en voelde me twee maanden slecht. Dat wil ik nooit meer."

Nu verlegt hij zijn focus liever naar het WK wielrennen in Zürich. Als hij had meegedaan aan de Spelen had hij zich niet optimaal kunnen voorbereiden op de strijd om de regenboogtrui. "Daar wil ik winnen. Ik was tijdens de Tour de France in topvorm en eind september wil ik weer dezelfde conditie hebben als afgelopen maand. Daar is ook rust voor nodig."

Zigart

De Tourwinnaar gaat binnenkort op vakantie. Met zijn verloofde Urska Zigart, die niet geselecteerd werd voor de Spelen. "Zij had een plek helemaal verdiend... maar goed, nu gaan we samen op vakantie."

Dat Zigart niet naar de Spelen gaat, heeft meegeholpen in zijn keuze, beaamt Pogacar. "Maar het gaat echt primair om de vermoeidheid en het voorkomen van een dal dat vergelijkbaar is als dat waar ik vorig jaar in terecht kwam." In Surhuisterveen drukte Pogacar zijn wiel (niet geheel verrassend) overigens als eerste over de meet.

Nieuws
  • Cor Vos