Urska Zigart: 'Thuis is Tadej een gewone kerel die de was doet en eten maakt'

Tadej Pogacar komt in koers heel zelfzeker over, maar volgens Urska Zigart zit ook hij soms eens met twijfels.

Urska

Tadej Pogacar schrijft wielergeschienis, Tadej Pogacar doet wat onmogelijk wordt geacht en Tadej Pogacar is zonder twijfel de allerbeste renner van de hele wereld. En toch blijft het wielerfenomeen uit Slovenië een doodgewone kerel. Volgens Urska Zigart althans.

Sporza zocht de verloofde van de kersverse Tourwinnaar op in Nice voor een openhartig gesprek. Wie Tadej Pogacar is? "Voor mij is hij gewoon Tadej", antwoordde ze op de eerste vraag. "Ik denk dat hij één van de beste wielrenners ter wereld is. Zoniet de beste."

"Maar thuis is hij gewoon een normale kerel die zelf de was doet en het avondeten klaarmaakt. Hij was zonet zelf zijn eigen koersmaaltijd voor de start aan het klaarmaken. Hij is gewoon een normale kerel. Zelfs na al zijn successen. Hij is gewoon Tadej."

"Hij is nog niet veranderd sinds dat ik hem voor het eerst heb ontmoet. Hij is iemand die hard op de pedalen duwt, hij maakt enorm veel emoties los bij zoveel mensen over de hele wereld. Maar voor mij hoeft hij niets te doen om speciaal te zijn."

Twijfels

In de koers komt de Sloveen over als een heel zelfzekere speelvogel, maar dat is volgens Zigart niet altijd het geval. "Vorig jaar heeft hij ook een klein beetje aan zichzelf getwijfeld. Tadej is ook zwaar gevalleen aan 70 klm/h. Hij is vijf minuten op de weg blijven zitten omdat hij niet meer wist wat er gebeurd was. Hij was niet zeker van zichzelf vorig jaar."

"Er zijn nog andere dingen waarbij hij aan zichzelf twijfelt. Ik heb hem ooit verslagen in poolbiljart. Ik heb hem ook nog geklopt in darts. Maar daar is hij nu veel beter in geworden."

Close

De twee zijn geen alledaags koppel. Urska is zelf ook profrenster. Ze is zelfs regerend Sloveens kampioene op weg en in het tijdrijden. Ze wonen samen op een appartement in het mondaine (en belastingsvrije) Monaco, waar trouwens de meeste profrenners wonen.

"We zijn zeer close en doen hetzelfde. We weten exact wat de ander nodig heeft omdat we het samen ervaren. En wanneer onze carrière erop zit, denk ik niet dat ons leven terug normaal zal zijn, want het is nog nooit normaal geweeest. En dan zullen we misschien een gezin stichten. Of misschien een zaak starten. Misschien ga ik verder rechten studeren."

Kleine Pogi's

Een kind met de genen van Pogacar én Zigart, dat moet ongetwijfeld een toekomstig Tourwinnaar of Tourwinnares zijn? "Wij zullen onze kinderen zelf laten beslissen wat ze willen doen. Maar als ze toch beslissen om renner te worden, dan zullen we hen met plezier in een mobilhome achtervolgen in de Tour", aldus Urska Zigart.