📸 Wout van Aert in Parijs gespot met geheim wapen: tijdritfiets met twee dichte wielen!

Op de olympische tijdrit in Parijs zijn de omstandigheden ideaal om aerodynamisch voordeel uit een vol voor- én achterwiel te halen.

Van Aert

De Tour is nog maar pas voorbij, maar de Olympische Spelen staan al voor de deur. Op zaterdag 27 juli staat de individuele tijdrit voor de mannen en vrouwen op het programma. De Belgen gingen woensdag alvast op verkenning in de straten van Parijs.

Joshua Tarling, Remco Evenepoel en Filippo Ganna zijn de topfavorieten voor goud. Wout van Aert is dat niet, maar dankzij een geheim wapen ziet hij misschien wel zijn kansen op een medaille stijgen. Van Aert werd namelijk gespot op een tijdritfiets met twee dichte wielen! (Foto onderaan)

Aerodynamisch voordeel

Zo'n tijdritfiets met twee dicht wielen is niet verboden door de UCI en levert een aerodynamisch voordeel op, maar is zeer ongebruikelijk. Met twee volle wielen is de fiets namelijk moeilijker controleerbaar, zeker in bochten en als er een strakke wind staat. In Parijs spelen die twee factoren zaterdag echter niet mee.

Het parkoers is niet zo technisch. Er zijn weinig bochten en veel rechte stukken. Bovendien zal de wind maar matig waaien (2 Beaufort). Ideale omstandigheden dus om aerodynamisch voordeel voordeel uit een vol voor- en achterwiel te halen.

"Het is een optie. We bereiden dit al een tijdje voor", zei Van Aert aan Sporza. "Het is supersnel, maar de juiste omstandigheden zijn nodig. Zaterdag zullen we beslissen. Het hangt vooral af van de wind, want je moet je fiets onder controle kunnen blijven houden."

Zowel de mannen als vrouwen moeten 32.4 kilometer tegen de klok afleggen. Het traject is biljartvlak en weinig technisch. Helemaal op maat van de hardrijders dus. Aan Esplanade des Invalides rollen de renners van het startpodium, op Pont Alexandre III is hun lijdensweg voorbij. De vrouwen beginnen er om 14.30 uur aan, de mannen zijn vanaf 16.30 uur aan zet.

Nieuws
  • Cor Vos