Belgen verkennen tijdrit in Parijs: 'Gemiddelde snelheid zeker 55 km/u'

Wout van Aert, Remco Evenepoel en bondscoach Sven Vanthourenhout zijn in Parijs en verkenden de tijdrit. Wat kunnen ze vertellen over het parkoers?

remco evenepoel en wout van aert in het tenue van belgië

De Tour de France is nog maar net afgelopen of de volgende uitdaging wacht alweer voor het deel van het peloton dat uitblinkt in het rijden tegen de klok. België heeft twee troeven in Parijs voor de tijdrit die zaterdag verreden zal worden: Remco Evenepoel en Wout van Aert.

Voor Parijs even chillen aan Côte d'Azur

Samen met bondscoach Sven Vanthourenhout verkenden zij gisteren het parkoers van de tijdrit maar liefst drie keer, goed voor een totale afstand van een kleine 100 kilometer - de tijdrit is slechts zo'n 32,4 kilometer lang. Voor Van Aert en Evenepoel naar Parijs trokken, ontspanden ze op advies van Vanthourenhout overigens eerst even aan de Côte d'Azur, waar ze toch al waren vanwege de Tourfinish in Nice.

"Ik heb hen dat voorgesteld voor de start van de Tour. Deze keuze bood het voordeel dat ze konden ontspannen met familie en tegelijkertijd de vermoeidheid konden vermijden die inherent is aan een extra reis naar België" legt de bondscoach uit aan Het Nieuwsblad.

Snelle tijdrit

Enigszins uitgerust - voorzover twee daagjes chillen na een loodzware Tour daarvoor zorgen.. - togen Evenepoel en Van Aert naar Parijs. Het Nieuwsblad vroeg aan Vanthourenhout wat hij had geleerd van de verkenning met z'n twee troeven.

"Dat het een heel snelle tijdrit zal worden, zoals ik al verwacht had. Er zitten maar een paar bochten in het parcours, voor de rest is het vol gas van start tot finish. De gemiddelde snelheid zal zeker oplopen tot 55 km/u."

Vanthourenhout vergeleek het parkoers eerder al een beetje met dat van het WK vorig jaar in Schotland waar Remco Evenepoel zich tot wereldkampioen kroonde, maar dan zonder het slotklimmetje van een kilometer aan het einde. Vindt hij dat nog steeds, nu hij hij het rondje beter onder de loep heeft genomen?

"Ja. Al is de omgeving wel heel anders, want het parcours in Schotland was heel winderig. Hier in Parijs ligt het parkoers meer beschermd door de gebouwen errond. Maar mijn vergelijking was vooral gebaseerd op de lange rechte stukken waar je extreem geconcentreerd moet blijven om een hoge snelheid te behouden. Mentale kracht zal een belangrijke factor zijn om zaterdag goed te presteren."