Wout van Aert rekent zichzelf niet tot de medaillekandidaten voor olympische tijdrit: 'Niet de beste voorbereiding'

Wout van Aert denkt niet dat hij kans maakt op een medaille zaterdag of gaat een dicht voorwiel hem toch helpen? De Belg legt uit. 

wout van aert op tijdritfiets

Wout van Aert reed een Tour de France waarin hij in de sprints een paar keer dichtbij de ritzege was, maar in de bergen was hij minder sterk dan voorgaande jaren. Daar was natuurlijk een goede reden voor: de comeback na zijn zware val in Dwars Door Vlaanderen die een kruis door zijn voorjaar zette.

Van Aert denkt niet dat Tour goede voorbereiding was (op de tijdrit...)

De Belg van Visma | Lease a Bike werd wel langzamerhand maar zeker beter. Een goed teken met het oog op de Olympische Spelen, waar hij al voor het seizoen een groot doel van had gemaakt. Van Aert wilde zowel schitteren in de tijdrit als in de wegrit. Door die eerste ambitie gaat aan de vooravond van die tijdrit voorzichtig een streep. In de Tour reed Van Aert nog een matige eerste tijdrit. De tweede deed hij het met oog op de Spelen rustig aan.

Sowieso reed Van Aert een wat wisselvallige Tour. "De start was verrassend goed, maar nadien heb ik wat moeilijke momenten gehad en was het af en toe wat onregelmatig. Naar mijn gevoel ben ik conditioneel een stuk verbeterd", zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Ondanks die conditieverbetering ziet Van Aert zichzelf niet meedoen voor de prijzen in Parijs. "Eerlijk, de jongste twee jaar hebben een aantal tijdrijders beter gepresteerd. Ik reken mezelf niet bij de medaillekandidaten. Ik denk dat dit (de Tour, red.) niet de beste voorbereiding is voor de tijdrit, maar het zou weleens goed kunnen uitpakken voor de wegrit. Met die drie zware weken in de benen en nu voldoende rust, weet ik uit ervaring dat ik volgende week goed zal zijn."

Twee volle wielen

Dat belooft dus voor volgende week, maar eerst die tijdrit dus. Daarin rijdt Van Aert mogelijk met een noviteit: naast een dicht achterwiel ook een dicht voorwiel. "Samen met mijn ploeg en de bond werkten we aan dit project. We geloofden al een tijdje dat het doenbaar zou zijn om met twee volle wielen te rijden. We wisten dat het een stadsparcours zou zijn met weinig open vlakten", legt hij uit.

"Hopelijk kan ik er zaterdag mee rijden. Het is ongewoon, dat wel. Als er niet te veel wind staat, is het misschien mogelijk om de fiets onder controle te houden. Het kan een kleine extra push geven om sneller te gaan. De beslissing om al dan niet met twee volle wielen te rijden nemen we zaterdag", besluit hij.