Geëmotioneerde mama van Evenepoel baalt van kritiek op zoon: 'Belgen beseffen niet hoeveel prachtige atleten ze hebben'

Agna Van Eeckhout vindt dat Belgen veel te streng zijn voor hun sporthelden. 

Evenepoel

Remco Evenepoel kroonde zich zaterdag tot olympisch kampioen tijdrijden. Zijn moeder Agna Van Eeckhout en vader Patrick Evenepoel waren, ondanks de gietende regen, afgezakt naar Parijs en zagen live hoe hun zoon goud veroverde. De emoties liepen hoog op.

"Het is 5 weken geleden dat we onze zoon nog gezien hebben. Ik ga heel blij zijn als ik hem nog eens in mijn armen kan nemen", zei moeder Agna later op de avond aan Sporza. "Ik mis hem enorm. Het is moeilijk geweest in de Tour. Door de covid hebben we ervoor gekozen om hem niet op te zoeken."

Evenepoel heeft na een knappe Tour en olympische titel twee keer de critici de mond gesnoerd. Agna vindt dat het eens mag gedaan zijn met kritiek geven. "Altijd maar weer die vraagtekens. 'Kan hij dit, kan hij dat?' Ik wil toch even zeggen dat de buitenwereld een klein beetje positiever mag zijn over onze (Belgische) atleten in het algemeen."

Veel druk

"Die mensen moeten de kans krijgen om op hun manier, zonder druk van buitenaf, te kunnen presteren. Ik denk niet dat België soms beseft hoeveel prachtige atleten wij hebben. Pogacar heeft eens gezegd dat, als er in Slovenië zoveel sporthelden waren, ze op handen gedragen zouden worden. En hier worden er zoveel vraagtekens geplaatst...."

"Dat brengt zoveel druk met zich mee. Mentaal is dat niet goed. Ze moeten nog zoveel jaren presteren. We staan met twee Belgische atleten op het podium. Chapeau voor die jongens. Als Belgen mogen we apetrots zijn."