Veldrijden op de Olympische Winterspelen van 2030? 'We zullen flexibel moeten zijn'

De signalen worden steeds positiever... Gaan we veldrijden en veldlopen op de Olympische Spelen van 2030? 

Van der Poel WK veldrijden

Al jarenlang is het een discussie: moet het veldrijden een Olympische sport worden? Niemand minder dan David Lappartient neemt het voortouw in een nieuwe poging om de sport Olympisch te maken. De voorzitter van de UCI sprak erover met de Franse krant La Dauphiné Libéré.

2025

Lappartient werkt samen met het Frans Olympisch Comité (CNOSF) en Sebastian Coe, CEO van de internationale atletiekfederatie om zowel het veldrijden als het veldlopen op het programma van de Winterspelen van 2023 te krijgen.

"We hebben er al over gesproken met het Internationaal Olympisch Comité", aldus de Fransman. "Het IOC wil snel handelen en gaat er vanaf 2025 mee aan de slag."

Sneeuw en ijs

"We zullen flexibel en fantasierijk moeten zijn", gaat de UCI-baas verder over de plannen om veldrijden en veldlopen Olympisch te maken. "Een evenement op de Winterspelen moet naemlijk op sneeuw of ijs plaatsvinden."

"Wij moeten bekijken of dit punt besproken kan worden", hint Lappartient op een uitzondering. "De deur is niet gesloten."

De Winterspelen van 2030 worden gehouden in de Franse Alpen. Genoeg mogelijkheden dus om een sneeuwparkoers uit te tekenen - indien een uitzondering niet toegestaan wordt namens het IOC.