Remco Evenepoel is op dit moment misschien wel de allergrootste sportster in België. Toch krijgt het 24-jarige fenomeen al zijn hele carrière af te rekenen met heel wat kritiek en negatieve commentaren van zijn eigen landgenoten.
Dat imago heeft Evenepoel te danken aan zijn uitgesproken meningen en bepaalde 'streken' die hij in zijn eerste profjaren nu en dan eens uithaalde. Evenepoel neemt geen blad voor de mond en dat wordt hem vaak niet in dank afgenomen.
Vader Patrick Evenepoel 'pleit schuldig' voor dat impulsieve karakter van zijn zoon. "Ik zeg nooit iets achter iemands rug", zegt hij in een interview met Humo. "Remco bedoelt het ook anders dan het eruit komt. Zoals na de ploegentijdrit in de Vuelta vorig jaar. Hij zegt meteen wat hij denkt."
'Dikke nekken'
Gelukkig is dat imago van Evenepoel wat aan het keren. De kersverse olympische kampioen is intussen een stuk matuurder geworden en mijdt in de media de controverse. Volgens Patrick Evenepoel zit ‘Ongeremd’, een boek over Remco's jeugdjaren, daar ook voor iets tussen.
"Het was onze bedoelingen om mensen met dat boek te laten zien wie hij echt is. Ze vonden hem arrogant. Dat dateert van vroeger, als Remco met de jeugd van Anderlecht aankwam, was het ook: ‘De dikke nekken zijn daar.’ En als renner kreeg hij meteen dat etiket. Als hij zijn gedacht zei, was het: ‘De voetballer komt boven.’"
Brood uitdelen op speelplaats
"Iedereen verwijt Remco dat hij alleen aan zichzelf denkt", vervolgt hij. "Het tegendeel is waar: hij denkt te veel aan anderen. Eén van zijn vriendjes bij de jeugdploeg van Anderlecht was Mardochee Nzita, die nu bij Charleroi speelt. Hij ging tijdens een training soms aan de kant zitten: ‘Ik kan niet meer, ik heb thuis geen eten gehad.’"
"Dat greep Remco enorm aan: hij nam dan eten mee voor die jongens. Op school gebeurde hetzelfde. Dan wilde hij extra koeken en boterhammen. 'Ik heb altijd honger,’ zei hij tegen mijn vrouw Agna. Tot we hoorden dat hij alles op de speelplaats uitdeelde. Remco heeft een groot hart."
Een ander voorbeeldje is de fusiesoap met Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma. "Remco dacht aan het personeel en de renners: zowel bij Soudal Quick-Step als bij Jumbo-Visma zouden er ontslagen vallen, en daar kon hij absoluut niet mee leven."
Belaagd op luchthaven
Evenepoel zijn imago mag dan wel aan het verbeteren zijn, hij krijgt via sociale media nog steeds veel verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Sommigen gaan nog een stapje verder.
Onlangs stapte Remco met zijn ploegmakkers op het vliegtuig en een vrouw zei vlakaf: ‘Hier heb je hem, de dikke nek.’ Louis Vervaeke heeft haar erop aangesproken."
Racistische commentaren
Een andere triestig verhaal, zijn de racistische commentaren die hij krijgt omwille van zijn huwelijk met Oumi Rayane, een Belgische van Marrokaanse origine. "Toen ze pas samen waren, kregen we dikwijls de reactie: ‘Oei, een Marokkaanse?’"
"En het ging al snel veel verder: ‘Dat hij maar naar Marokko verhuist.’ We hebben ook anonieme brieven gekregen vol verwensingen in letters die uit de krant waren geknipt. Ook toen ze trouwden en een foto postten in traditionele Marokkaanse kledij, kwamen er negatieve commentaren."
- Cor Vos