Mezgec: 'Ook al was Pogacar zo moe als op z'n sterfbed, als Urska hier was had hij morgen gewoon gereden'

De reden dat Tadej Pogacar morgen niet deelneemt aan de Olympische wegwedstrijd heeft niks te maken met vermoeidheid of het WK in Zürich.

Pogacar en Zigart

Volgens Luka Mezgec heeft Tadej Pogačar zich teruggetrokken uit de Olympische Spelen van Parijs 2024, enkel en alleen vanwege de niet-selectie van zijn vriendin Urška Žigart in het Sloveense vrouwenteam. Zij werd nationaal kampioen met meer dan tien minuten verschil, maar toch werd ze buiten de Sloveense selectie gehouden ten faveure van Eugenia Bujak en Urška Pintar.

Pogačars onmiddellijke reactie op het nieuws was een bericht op sociale media waarin hij zei "geen woorden" te hebben voor de beslissing. Pogacar en ook Žigarts manager Alex Carera beweerde dat de Sloveense bond het wielrennen had beschadigd.

Kort na de Tour kondigde Pogačar aan om niet deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs, waarbij hij vermoeidheid aanvoerde. Na het criterium in Surhuisterveen gaf Pogačar toe dat de niet-selectie van Žigart ook een reden was. "Het is niet de belangrijkste reden, maar het heeft zeker niet geholpen."

Luka Mezgec, die zaterdag aan de wegwedstrijd meedoet voor Slovenie gelooft dat het voor Pogacar wel de belangrijkste reden is."Wat betreft de officiële reden dat hij moe is, denk ik dat het niet de meest realistische is", zegt hij bij RTV Slovenija.

"Als Urska gewoon geselecteerd was, had Pogacar hier ook zeker geweest. Ook al was hij zo moe als op zijn sterfbed. Want hij zou zeker niet alleen thuis in bed willen liggen."