Wauw! Dit is Remco Evenepoel (24) zijn nu al indrukwekkende palmares en dit kan hij nog winnen

Hij is pas 24 jaar, maar nu al lijkt het palmares van Remco Evenepoel bijna compleet. We geven je een overzicht, blikken terug en blikken vooruit. 

Remco Evenepoel palmares

Met twee gouden medailles op de Olympische Spelen in Parijs bereikte Remco Evenepoel een nieuw hoogtepunt. De pas 24-jarige veelvraat uit België boekte in de wegrit alweer de 58e profzege in zijn nog jonge loopbaan.

Van San Sebastian tot Parijs

Al vanaf zijn eerste profjaar in 2019 is Evenepoel bezig een imposante erelijst bijeen te fietsen. Met zijn onverwachte (en overtuigende) zege in de Classica San Sebastiàn zette hij de eerste koers van naam op zijn palmares.

Nu zijn we ongeveer vijf jaar verder en heeft de jonge Belg wereldkampioenschappen, monumenten en een grote ronde op zijn naam geschreven.

Hij werd wereldkampioen op de weg in 2022 (Wollongong, Australië) en pakte een jaar later de wereldtitel in de tijdrit (Glasgow, Verenigd Koninkrijk). Daarnaast won hij al twee keer het monument Luik-Basenaken-Luik en schreef hij de eerder genoemde Classica San Sébastian al drie keer op zijn naam.

Ook in de grote rondes heeft Evenepoel een prachtig palmares opgebouwd. In 2022 won hij de Vuelta, dit jaar werd hij derde in de Tour en in totaal won hij al acht etappes in de drie grote rondes.

Met zijn twee olympische titels in Parijs drukt Evenepoel definitief zijn stempel op de wielersport. Daarmee ziet het palmares van de pas 24-jarige renner er als volgt uit:

Remco's erelijst

En verder:

  • 58 profzeges in totaal
  • 1x Europees kampioen tijdrijden
  • 1x Belgisch kampioen op de weg
  • 1x Belgisch kampioen tijdrijden
  • 1x Druivenkoers - Overijse
  • 1x Brussels Cycling Classic
  • 1x Coppa Bernocchi
  • 1x Figuera Champions Classics
  • 2x Ronde van België
  • 1x Vuelta a San Juan
  • 3x Volta ao Algarve
  • 1x Vuelta a Burgos
  • 1x Ronde van Polen
  • 1x Ronde van Denemarken
  • 1x Ronde van Noorwegen
  • 1x UAE Tour
  • 22x etappes in meerdaagse rittenkoersen

En nu?

De erelijst van Evenepoel is uniek en mega-indrukwekkend. Toch is hij nog altijd maar 24 jaar, dus heeft hij nog een lange loopbaan in het verschiet. Wat kan hij allemaal nog winnen in het vervolg van zijn carrière?

Dan denken we natuurlijk gelijk na over de grote rondes. Hij won de Vuelta al, maar zijn de Giro en de Tour ook mogelijk? Ja, na zijn derde plek in de Ronde van Frankrijk van dit jaar, moet een eindwinst in Italië mogelijk zijn.

Het winnen van de Franse drieweekse lijkt dan weer een stuk ingewikkelder. We hebben gezien dat Evenepoel in het hooggebergte nog een paar tredes onder Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard staat. Dat gat lijkt niet zomaar te dichten.

Voorjaarsklassiekers

Het wordt vooral interessant om te kijken naar het volgende voorjaar. Dan maakt Evenepoel waarschijnlijk zijn debuut in Milaan Sanremo en in de Ronde van Vlaanderen. Op basis van wat we gezien hebben in Parijs, moet hij vooral in Vlaanderen mee kunnen doen om de zege. La Primavera wordt al een pak lastiger, aangezien het daar vrijwel onmogelijk is om op de verrassing te spelen. Anderzijds, Nibali deed het ooit ook!

Verder past een wedstrijd als de Amstel Gold Race hem natuurlijk als gegoten. Dat geldt ook voor de Waalse Pijl - in mindere mate weliswaar. Luik won hij al twee keer, maar wie weet kan hij mikken op het zegerecord van Eddy Merckx, die La Doyenne vijf maal wist te winnen.

Evenepoel kan als geen ander versnellen bovenop La Redoute

De kans is echter groter dat hij een nieuwe gooi doet naar de winst in de Ronde van Lombardije. Het zware karakter van het Italiaanse monument past hem als geen ander. En Roubaix? We hebben geen idee wanneer Evenepoel daar gaat starten - als 'ie dat überhaupt al van plan is...

Als we kijken naar zijn olympische- en wereldtitels is de kans levensgroot dat hij zich nog eens kroont tot wereld- of olympisch kampioen. Dat kan zowel in de tijdrit als in de wegritten, uiteraard.

Rittenkoersen

Wat 'opvalt' is het ontbreken van heel wat rittenkoersen van een week op de erelijst van Evenepoel. De kersvers dubbel-olympisch kampioen won op World Tour-niveau al wel de UAE Tour en de Ronde van Polen, maar de rest nog niet.

Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, Ronde van het Baskenland, Ronde van Catalonië, Ronde van Romandië, Critérium du Dauphiné, de Ronde van Zwitserland en zelfs de Renewi Tour. Het zijn alle wedstrijden die hij nog niet won, maar zeer zeker kan gaan winnen in de toekomst.

Conclusie: de carrière van Remco Evenepoel is meer dan geslaagd en zijn palmares is overvol, maar bij lange na nog niet compleet. Op naar flink wat mooie jaren, al zijn we eerst beniewd naar waar zijn toekomst ligt...