Sterk! Sepp Kuss slaat dubbelslag in koninginnenrit Ronde van Burgos

De derde etappe in de Ronde van Burgos viel ten prooi aan Sepp Kuss, die bovendien de leiding in het klassement nam. 

Sepp Kuss wint in Burgos

Sepp Kuss was de sterkste op de listige slotklim in de koninginnenrit van de Rond van Burgos. De Amerikaanse klimmer van Team Visma | Lease a Bike won solo en neemt leiderstrui over van Caleb Ewan. De klimmer staat in pole position om de vijfdaagse op zijn naam te schrijven.

Na de door valpartijen ontsierde tweede etappe, ging de Ronde van Burgos vandaag verder met een 138 kilometer lange etappe. Die ging van Bodegas Nabal Gumiel de Izán naar Lagunas de Neila over een traject van 138 kilometer. De finale werd gekenmerkt door twee zware beklimmingen met stroken waarbij het stijgingspercentage ver in de dubbele cijfers ging.

Visma | Lease a Bike en dsm-firmenich PostNL kwam goed voor de dag en maakten tempo op de eerste van de twee slotbeklimmingen. Zo bracht het beulswerk van Robert Gesink bewezen klimmers als Antonio Tiberi, Hugh Carthy en Nairo Quintana in moeilijkheden.

Slotklim

Ook op 11 kilometer lange slotklim, waar het venijn duidelijk in de staart lag, voerde Visma de forcing. In de steile slotkilometers was het allereerst Victor Lafay (Decathlon - AG2R) die een aanval plaatste.

De Fransman - die zijn rentree maakt in Burgos en bijzonder sterk voor de dag kwam - snelde weg. Hij zag zijn aanval echter al snel overvleugeld worden door Sepp Kuss. De Amerikaanse kopman van Visma | LAB toonde kreeg de neefjes Cepeda met zich mee.

Jefferson Alveira Cepeda (Caja Rural) kon het langst mee met Kuss, maar klimmer uit Ecuador moest de vorige Vuelta-winnaar in de slotkilometer alsnog laten gaan. Tot overmaat van ramp voor Cepeda snelde Lorenzo Fortunato (Astana), die een knap ingedeelde klim reed, in de laatste meters voorbij voor plek twee.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

De ritwinst van Kuss was zijn eerste overwinning van dit seizoen - en de eerste sinds zijn Vuelta-eindzege van vorig jaar. Goed nieuws voor hem, want de stijlvolle klimmer rijdt de komende maand opnieuw de Ronde van Spanje. Daar gaat hij zijn titel verdedigen.

Ook grote ronde-talent Cian Uijtdebroeks rijdt de Vuelta namens Visma | Lease a Bike. De Belg is er nu ook bij in Burgos, maar hij maakte een ietwat mindere indruk tegenover Kuss. Uijtdebroeks werd twaalfde op ruim een halve minuut.

Arensman valt tegen

Thymen Arensman (INEOS) liet ook geen al te beste indruk na. De Nederlander - die mogelijk als mede-kopman naar de Vuelta gaat - moest vroeg lossen op de slotklim en eindigde buiten de top twintig.

Morgen gaat de Ronde van Burgos verder met een individuele tijdrit van 18,5 kilometer. Vrijdag staat de slotetappe, met een paar korte steile klimmen, op het programma. Kuss verdedigt in de komende dagen een voorsprong van 13 tellen op Jefferson Alveiro Cepeda.

Nieuws
  • Cor Vos