Opvallend! Amerikaans antidopingagentschap vervolgde gebruikers van doping niet in ruil voor informatie

In de strijd tegen doping gebruikte USADA wel heel verregaande middelen, tot ergernis van het wereldantidopingagentschap. 

Doping Tour

Het Amerikaans antidopingagentschap (USADA) heeft in het verleden diverse valsspelers niet geschorst. In ruil voor informatie over andere atleten die doping gebruikten mochten zij in competitie blijven. Dat meldde persbureau Reuters eerder deze week. Of het hierbij ook gaat om wielrenners is niet bekend, al is de periode waarover gesproken wordt wel opvallend.

USADA versus WADA

Door deze bijzondere aanpak mochten meerdere dopingovertreders dus 'gewoon' in competitie blijven. Het wereldantidopingagentschap (WADA) vindt dit in strijd met de mondiale code en is het niet eens met de Amerikaanse handelswijze.

"We zijn op de hoogte van ten minste drie gevallen waarbij atleten die serieuze overtredingen met doping begingen, toegestaan werden om in competitie te blijven als undercover-informanten voor het USADA", verklaart het WADA in het artikel van Reuters.

USADA Chief Executive Travis Tygart verdedigt de strategie en het gebruik van informanten. Volgens hem heeft het in het verleden onder meer geleid tot cruciale info voor een Amerikaans onderzoek naar en netwerk voor mensen- en drugshandel. "Het is een effectieve manier om groterere en systematische problemen aan te pakken", aldus Tygert.

Wielrenners?

Het is niet duidelijk of het om wielrenners of anderssoortige atleten gaat. Wel wist het WADA te vertellen dat de drie genoemde gevallen zich voordeden in de periode van 2011 tot en met 2014. Dat geeft stof tot nadenken.

Precies in die periode werd er door het USADA namelijk meer dan ooit jacht gemaakt op Lance Armstrong. Hierbij werd veel gebruik gemaakt van anonieme en openbare getuigenissen, zoals die van Floyd Landis, Franckie Andreu en Tyler Hamilton.

Na jarenlang getouwtrek tussen de Amerikaan en het nationaal antidopingagentschap, gaf Armstrong in 2013 het gebruik van doping toe. Het zorgde er uiteindelijk voor dat hem zijn historische zeven Tourzeges werden afgenomen.

Nieuws
  • Cor Vos