Zonneveld over tumultueuze strijd om brons van Hoogland: 'Het is weer een kinderargument in het voordeel van een Brit'

Jeffrey Hoogland moest genoegen nemen met de vierde plaats in de individuele sprint. 

Hoogland

Die vierde plaats ging met de nodige commotie gepaard. Eerst werd hij ondersteboven gereden door zijn opponent Jack Carlin. De Brit kreeg toch nog een extra kans, ondanks dat hij al een waarschuwing had uit een eerdere ronde, en kwam in de beslissende heat boven de rode lijn. Volgens de regels mag dat niet. Maar in Parijs golden blijkbaar andere regels.

Thijs Zonneveld vertelt erover in de podcast Hallo Parijs. "Ik heb geprobeerd om van alle kanten ernaar te kijken. Ik heb honderd keer het filmpje gekeken en nagedacht welke opties de jury nog meer zou hebben."

Toen Carlin in de fiets van Hoogland reed, vierde coach Mehdi Cordi de coach al zo'n beetje het brons. "De jury besloot geen straf uit te delen, omdat ze vonden dat de wedstrijd nog niet bezig was... Een heel raar statement. Ze bedoelen denk ik dat ze nog niet aan het sprinten waren, maar de wedstrijd was natuurlijk al bezig. Een heel raar argument. Alsof de eerste ronde niet telt, het is echt een kinderargument..."

Toch vindt Zonneveld het ergens te billijken dat Carlin bij het eerste voorval niet gediskwalificeerd werd. "Volgens de regels moet hij eruit, maar je kunt zeggen dat het een ongeluk was. Maar daarna volgt een flagrantere fout. Je mag niet boven de rode lijn komen in de sprint. Ze hebben in de ochtend voor het toernooi nog tegen coaches gezegd dat ze daar streng op zouden zijn..."

Brit

Carlin kwam met beide wielen boven de rode lijn uit in de sprint. "Hij hindert Hoogland op het moment dat die erover wil gaan. Hoogland verliest zijn snelheid. Ik dacht: dat is klaar. Kordi ging ook meteen naar de jury zo van: dat hebben jullie ook gezien, toch? Ik keek naar dat gesprek en zag hem bozer en bozer worden."

Zonneveld wil benadrukken dat hij er niet met een oranjebril naar kijkt. "Ik kijk er vanuit de regels naar en begrijp het gewoon niet. De uitleg van de jury is dat het de sprint niet beïnvloed heeft. Dat slaat echt helemaal nergens op. En het is weer in het voordeel van een Brit. Dat zien we heel vaak in het baanwielrennen, wat vrij bizar is."

Nieuws
  • Cor Vos