Nieuwe superster in aantocht? Visma-belofte rijdt peloton op bijna 3 minuten in Italië

De jonge Noor Jørgen Nordhagen won met een verpletterende solo een Italiaanse beloftekoers en lijkt een superster en wording. 

Superster Nordhagen

Niet alleen de profploeg, maar ook de belofte-afdeling van Team Visma | Lease a Bike beschikt over een paar van de beste renners ter wereld. Sterker nog, de Nederlandse ploeg heeft goud in handen. De 19-jarige Jørgen Nordhagen benadrukt namelijk keer op keer zijn status als superster voor de toekomst.

Indrukwekkende solo

Nordhagen won zondag de Italiaanse beloftekoers Gran Premio Sportivi di Poggiana - Trofeo Bonin Costruzioni. En dat deed hij niet zomaar. Het negentienjarig klimtalent uit Noorwegen won namelijk met een knappe solo van 35 kilometer.

Vooral zijn voorsprong in de heuvelachtige koers spreekt tot de verbeelding. Nordhagen zette de rest op bijna drie minuten. De achtervolgende groep, inclusief Nederlands klimtalent Max van der Meulen (20), volgde op 2'49".

Planche des Belles Filles

Met zijn geweldige solo onderstreepte Nordhagen opnieuw zijn status als superster voor de toekomst. Net als een paar weken geleden. Toen zette hij in de koninginnenrit van de Tour d'Alsace ook al een uitroepteken achter zijn naam.

De klimmer won namelijk op La Planche des Belles Filles, waar hij een regiment aan Franse beloften uit het wiel kletste. Ook daar won hij solo - met een voorsprong van 40 tellen op de nummer twee; Rémi Capron.

Eerder dit jaar werd Nordhagen ook al derde in de beloftenversie van Luik-Bastenaken-Luik en werd hij tweede in een zware Pyreneeënrit in de Ronde de d'Isard - achter de eerder genoemde Van der Meulen).

Waar hij dit seizoen voornamelijk beloftenkoersen rijdt, reed Norhagen in 2023 nog in de juniorencategorie. Daar liet hij zien ook een portie te kunnen tijdrijden. Zo werd hij Noors kampioen bij de junioren, om vervolgens als vierde te finishen op het WK en het zilver te veroveren op het EK.

Geen Ronde van de Toekomst

Met het oog op de toekomst lijkt Nordhagen dus vooral een renner voor het rondewerk. Daarmee mag Noorwegen eindelijk hopen op een podium in een grote ronde, want dat lukte nog nooit iemand uit het Scandinavisch land.

Jammer genoeg voor het talent van Visma | LAB krijgt hij niet de kans om zijn talent te etaleren in de Ronde van de Toekomst. Noorwegen stuurt namelijk geen selectie af naar de Tour de l'Avenir (zoals de koers in het Frans heet). De reden hiervan is op dit moment nog niet bekend.

Wel weten we dat Nordhagen vanaf 2025 voor de profploeg van Visma rijdt. De (mogelijk) toekomstig superster staat tot en met 2027 onder contract van de Nederlandse ploeg, die hem afgelopen winter overnam van de U23-selectie van het Noorse Uno-X .

Langlaufen

Naast heel hard fietsen, kan Nordhagen ook nog eens bijzonder goed langlaufen. Sterker nog, het multitalent werd in februari van dit jaar wereldkampioen bij de junioren. De verwachting is echter dat hij zijn loopbaan als langlaufer vaarwel moet zeggen, met het oog op zijn fietscarrière.