Mathieu van der Poel gaat op volgende Spelen voor mountainbike-goud: 'Dat zou een hele mooie afsluiter zijn'

In Tokio en in Parijs won hij geen medaille, maar in Los Angeles gaat Mathieu van der Poel opnieuw voor goud op de Spelen. 

Van der Poel Mountainbike Spelen

Na zijn mislukte poging om olympisch goud te veroveren in Parijs, kijkt Mathieu van der Poel alweer uit naar zijn volgende kans. Tegenover BN DeStem bevestigde de Nederlander dat hij op de Spelen van 2028 in Los Angeles een nieuwe poging waagt.

Mislukte pogingen

De huidige wereldkampioen reed dit weekend het wielercriterium in Etten-Leur. Daar sprak hij met het Bredase nieuwsmedium over de Olympische Spelen. "Ik had er iets meer van verwacht", blikte hij nogmaals terug op de wegrit in Parijs. "Ik had de benen die ik moest hebben, maar ik wist dat heen moeilijke wedstrijd zou worden."

Van der Poel plaatste een verschroeiende demarrage op de Montmartre, welke werd gecounterd door een sterke Wout van Aert. De Nederlander zat vervolgens in de Belgische tang en zag uiteindelijk Remco Evenepoel naar het goud soleren.

"Dat is het voordeel van twee favorieten die je allebei kunt uitspelen", zei Van der Poel daarover. "Toen we met het eerste groepje wegreden, dacht ik dat het gebeurd was. Helaas bleek dat niet zo te zijn en pakte Remco goed het moment."

Los Angeles

Lang bij de pakken neer zitten doet Van der Poel niet. Onder het genot van een broodje kroket in Etten-Leur sprak hij alweer over de volgende Olympische Spelen.

In 2028 gaat hij in Los Angeles namelijk opnieuw voor goud. Tegen die tijd is de Nederlander 33 jaar oud en. "Dan zit ik tegen het einde van mijn carrière en zou ik graag weer op de mountainbike stappen", blikt hij vooruit.

In Tokio ging het helemaal mis voor MVDP

Van der Poel deed ook op de Spelen in Tokio mee aan de mountainbike-wedstrijd. Daar zag hij door een zware val zijn olympische droom uiteenspatten. Op de Spelen in Parijs verkoos hij de wegrit - met een parkoers op maat - boven de mountainbike, maar in de VS mikt hij dus opnieuw op zijn geliefde discipline.

De huidig wereldkampioen op de weg en in het veld geeft toe dat het een zware klus wordt om zich terug om te scholen. "Het is technisch en fysiek enorm lastig", zegt MVDP daarover. "Maar het is een discipline waarin ik mijn energie kwijt kan en wat ik gewoon heel erg leuk vind om te doen."

Nadat hij al wereldkampioen werd op de weg en in het veld, is olympisch goud op de mountainbike de ultieme droom voor Mathieu van der Poel. "Dat zou een hele mooie afsluiter zijn", besluit hij.

Nieuws
  • Cor Vos