🎥 Net niet voor Kelderman! Thibau Nys knalt naar de zege in openingsrit Ronde van Polen

Kelderman was op weg naar een solozege, maar Thibau Nys overvleugde hem in de slotkilometer. 

Nys wint in Ronde van Polen

Thibau Nys heeft de openingsetappe van de Ronde van Polen gewonnen. De pas 21-jarige Belg knalde op de aankomst bergop de groep der favorieten uit het wiel en snelde voorbij koploper Wilco Kelderman.

De eerste rit in de Ronde van Polen ging Wroclaw naar Karpacz, over een traject van ruim 156 kilometer. De etappe eindigde bergop in de finishplaats, met een klimmetje van zo'n drie kilometer.

Nadat Nederlander Pepijn Renderink (Soudal Quick-Step) een knappe aanval plaatste in de aanloop naar de slotklim, was het aan Team Visma | Lease a Bike om de forcing te voeren. De Nederlandse ploeg maakte tempo in dienst van kopman Jonas Vingegaard - topfavoriet voor de eindzege.

Christen en Kelderman

Op ongeveer twee kilometer van het einde plaatste het Zwitserse talent Jan Christen (UAE) een venijnige aanval. Vingegaard bleef zitten, maar Kelderman reageerde attent. De Nederlander sprong naar het wiel van Christen, om vervolgens daar te blijven zitten.

Zo leek Kelderman een luitenant-rol te vervullen in dienst van zijn kopman, maar niets bleek minder waar. Nadat Christen en Kelderman een paar keer bijna ingelopen waren, plaatste de Zwitser telkens een nieuwe versnelling. Kelderman nam niet over, tot in de slotkilometer, waar hij een aanval plaatste en solo verder ging.

Voor even leek het dat Kelderman daadwerkelijk ging winnen - wat zijn eerste winst in een rit-in-lijn ooit zou zijn. Maar nee, het was de jonge Belg Thibau Nys die zich etaleerde.

Indrukwekkende versnelling

Met een indrukwekkende versnelling knalde Nys weg uit de favorietengroep, met dus ook Vingegaard. De Belg van Lidl-Trek vloog vervolgens over Kelderman heen en pakte zo zijn derde ritwinst in de World Tour dit jaar. Kelderman werd tweede, vlak voor de sterke jongeling Lukas Nerurkar. Vingegaard finishte als vierde, op zes tellen van de winnaar.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Nys won eerder in 2024 al lastige etappes in de Rondes van Zwitserland en Romandië. Bovendien won hij dit jaar al het eindklassement in de Ronde van Hongarije. Met zijn zege van vandaag is hij dan ook een kanshebber op de eindzege in Polen.

De Ronde van Polen gaat morgen verder met een klimtijdrit. De World Tour-rittenkoers duurt tot en met zondag.

Nieuws
  • Cor Vos