6 Redenen waarom je de Ronde van Polen deze week niet mag missen

De Ronde van Polen staat deze week op het menu en dat belooft een spectaculair rondje te worden. 

Vingegaard Ronde van Polen

Terwijl de Olympische Spelen voorbij zijn, begint de Tour de France Femmes en kijkt de wielerwereld uit naar de Vuelta. Tussen al dat geweld door wordt deze week ook de Ronde van Polen verreden. En dat is niet zomaar een koersje... We geven je zes redenen waarom je deze Poolse zevendaagse niet mag missen:

1) Schitterend parkoers

De Ronde van Polen kent een schitterend parkoers. Het begint vandaag direct met een lastige etappe met aankomst bergop. De World Tour-koers telt in totaal zeven etappes, waarvan drie ritten op maat voor sprinters, drie etappes door het middengebergte (met drie keer aankomst bergop) en één tijdrit. Bekijk hier het volledige parkoers.

2) Klimtijdrit

De tijdrit in de Ronde van Polen is niet zomaar een tijdrit; het is een klimtijdrit! En dat is altijd leuk. In de grote rondes zien we weer vaker ritten tegen de klok met een beklimming erin, maar bergop finishen gebeurt dan niet vaak.

Dat is wel het geval in de Poolse rittenkoers, waar de klimtijdrit al op dag twee op het menu staat. Het parkoers van de chronorace is vijftien kilometer lang en vooral de laatste drie kilometer gaan flink bergop.

3) Jonas Vingegaard

De grootste naam op de startlijst van de Ronde van Polen is zonder twijfel Jonas Vingegaard. De Deense kopman van Team Visma | Lease a Bike heeft zijn zinnen gezet op deze rittenkoers. In 2019 won hij hier zijn eerste etappe op World Tour-niveau en nu wil hij de ronde winnen.

Zijn grootste concurrenten voor de eindoverwinning lijken Tim Wellens (UAE), Pello Bilbao (Bahrain), Tobias Foss (INEOS), Romain Grégoire (Groupama), Maximiliaan Schachmann (Red Bull), Andrea Bagioli (Lidl - Trek) en Oscar Onley (dsm).

4) Sprintduels

Zoals wel vaker kan de Ronde van Polen ook dit jaar op een flinke delegatie topsprinters rekenen. Er zijn dan ook drie kansen voor de rappe mannen. Tim Merlier (Soudal Quick-Step) lijkt de snelste man op de startlijst, maar ook Olav Kooij (Visma), Mads Pedersen (Lidl - Trek), Caleb Ewan (Jayco), Pascal Ackermann (Israel), Jordi Meeus (Red Bull), Sam Bennett (Decathlon AG2R) en Phil Bauhaus (Bahrain) doen mee. We kunnen ons dus opmaken voor een paar heerlijke sprintduels.

5) Thibau Nys

Een van de meest interessante renners om naar uit te kijken in de Ronde van Polen is Thibau Nys. De zoon van oud-crosser Sven Nys zet dit jaar enorme sprongen in zijn ontwikkeling. Hij won al etappes in de Rondes van Romandië en Zwitserland en won het eindklassement van de Ronde van Hongarije. De pas 21-jarige Nys staat te boek als een heuvelsprinter, maar hij lijkt veel meer dan dat. De Belg rijdt aanvallend, kan op goede dagen geweldig klimmen en heeft een verschroeiend eindschot in huis.

6) Toetje na de Tour Femmes

Op de slotrit naar Alpe d'Huez na - die finisht rond 18:30 - kent de vrouwenversie van de Tour iedere dag een vroege finish. De Tour de France Femmes eindigt dagelijks rond de klok van half vier. Dat terwijl de Ronde van Polen iedere dag een uur later finisht. Een heerlijk koerstoetje dus!