Vingegaard hervat competitie in San Sebastian en Polen: 'Het voelt alsof ik er iets te bewijzen heb'

Jonas Vingegaard start zaterdag in de Clasica San Sebastian en rijdt vanaf maandag de Ronde van Polen. 

Vingegaard Baskenland

Na een lange revalidatie en een zware Tour de France gaat het wielerseizoen van Jonas Vingegaard weer verder. De Deen rijdt zaterdag de Clasica San Sebastian en start maandag in de Ronde van Polen.

Het zogehete opladen van de batterij na de Ronde van Frankrijk was hoognodig voor de kopman van Team Visma | Lease a Bike. "Ik was heel vermoeid en heb vijf dagen even helemaal niets gedaan", aldus Vingegaard in een persbericht op de website van zijn ploeg.

"Vervolgens weer gestart met mijn trainingen. Ik voel me fris voor deze twee hele mooie wedstrijden en hoop in beide wedstrijden mee te strijden voor het hoogst haalbare."

Clasica San Sebastian

Allereerst staat dus de heuvelklassieker op het programma van de 27-jarige Deen. Daarmee keert hij terug naar het grondgebied waar hij begin april zwaar ten val kwam. "Het zal natuurlijk speciaal zijn om terug te keren in het Baskenland", aldus Vingegaard.

"Vooral na alles wat er daar een aantal maanden geleden is gebeurd. Gelukkig heb ik ook een boel mooie herinneringen, dus ik kijk er naar uit om daar weer rond te fietsen in wedstrijdverband."

De Clasica San Sebastian wordt de eerste eendagswedstrijd van dit seizoen. Sterker nog, ook in 2023 reed Jonas Vingegaard niet één klassieker. De laatste keer dat hij een eendaagse reed was eind 2022, toen hij zestiende werd in de Ronde van Lombardije. Die wedstrijd staat ook dit jaar op zijn programma.

Ronde van Polen

Eendagswedstrijden zijn niet persé zijn specialiteit, maar in het rondewerk is Vingegaard dan weer subliem. Van de Ronde van Polen heeft hij daarom ook een écht doel gemaakt. Hij heeft dan ook een speciale band met deze rittenkoers.

"Ik boekte er mijn eerste overwinning in de World Tour", weet de tweevoudig Tourwinnaar nog. "In 2019 won ik de koninginnenrit. Ik mocht vervolgens in de leiderstrui starten, maar het lukte me niet om de eindzege over de streep te trekken."

Vingegaard gaat verder: "Het voelt daarom alsof ik er nog iets te bewijzen heb. Ik heb er dit jaar mijn zinnen op gezet, maar uiteraard is de concurrentie niet te onderschatten."

De Deen is overigens niet de enige kopman namens Visma | LAB in Polen. Ook sprinter Olav Kooij staat er aan het vertrek. De Ronde van Polen wordt verreden van maandag 12 augustus tot en met zondag 18 augustus.

Geen Vuelta, wel WK?

Dat Vingegaard de Vuelta niet rijdt was al even bekend. Hij wordt binnenkort namelijk voor de tweede keer vader en wil daarom niet zó lang van huis weg zijn. Daarom kwam er ruimte vrij om de Ronde van Polen aan zijn programma toe te voegen.

En het WK dan? De kans is aanwezig dat Vingegaard daar wel aan de start staat. De Deen krijgt daar een parkoers op maat voorgeschoteld en heeft met Mattias Skjelmose en Mads Pedersen dan ook nog eens twee hele sterke ploegmaten tot zijn beschikking. Alles hangt echter af van het verdere verloop van de zwangerschap en het moment van bevallen van zijn vrouw. Familieman Vingegaard wil rondom die periode niet koersen, waardoor zijn WK-deelname voorlopig op losse schroeven staat.

Nieuws
  • Cor Vos