Parkoers
De derde editie van de Tour de France Femmes werd al gekscherend een Nederlandse ronde genoemd. De helft van de etappes start in Nederland en dan is de finish van de ronde ook nog getrokken op de col die al jarenlang, of het nu terecht is of niet, bekendstaat als De Nederlandse Berg: Alpe d’Huez.
Vindt er zo laat in de zomervakantie óók een Nederlandse volksverhuizing naar Frankrijk plaats voor de Tour de France Femmes? Zal bocht zeven ook bij de vrouwen een begrip worden? Rousse: “Een werkelijk prachtige bergetappe met twee flinke beklimmingen en het hoogste punt van de ronde.”
Dat hoogste punt is niet Alpe d’Huez, maar de Col du Glandon met zijn top van 1.924 meter. De Glandon wordt vanaf de zwaarste kant beklommen en is 19,7 kilometer aan 7,2 procent. De klim begint na zo’n tachtig kilometer. Na een afdaling en lang tussenstuk zijn daar de 21 haarspeldbochten van Alpe d’Huez.
De 13,8 kilometer aan 8,1 procent is zwaar genoeg om de ronde nog op z’n kop te zetten. De eerste die boven is, heeft een goede kans om ook de ronde te winnen. Gaan we een Nederlandse dag tegemoet in de Alpen? Met Demi Vollering aan de start is die kans natuurlijk zeer groot.
Profiel van de etappe
TV
Je hebt voor de Tour de France Femmes de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Het is even schakelen qua aankomsttijd, want waar de rest van de etappes steeds vroeg finishte, is het nu juist een latertjes. De eerste renster zal zo rond 18.30 uur over de streep komen in het Franse skidorp.
's Avonds kun je voor het eerst ook kijken naar een Avondetappe over de Tour de France Femmes. Net als bij de mannentour reist de NOS mee met het peloton. De presentatie is niet in handen van Dione de Graaf, die na talkshow Studio Paris even vrijaf krijgt, maar Jeroen Stomphorst zal de host zijn.
- Cor Vos