Belgische wielercommentator Ruben van Gucht overleeft brakende Nederlander in de trein: 'We stonden perplex'

De Belgische Sporza-sportverslaggever en -commentator Ruben van Gucht beleefde een hachelijke treinrit op weg naar de Tour de France Femmes.

Pelotonpraat André van den Ende

Ruben van Gucht is een Sporza-commentator die zich wat betreft het wielrennen voornamelijk bezighoudt met de vrouwen(koers) en programma's in de omkadering rond het wielrennen. Maar hij is niet alleen actief in het wielrennen en daarom was hij de afgelopen weken in Londen om de Olympische Spelen te verslaan voor het Vlaamse Studio Sport.

Vertraagde trein voor Van Gucht

Vanuit Londen vertrok hij maandagochtend naar Brussel om vanuit daar commentaar te geven bij de Tour de France Femmes. Dat doet hij al enige tijd samen met Ine Beyen. In de uitzending vertelde hij op voorspraak van die laatste over een hachelijk avontuur terug in de trein vanuit Londen.

Die rit liep namelijk allesbehalve op rolletjes. Het begon met een vertraging, die steeds verder opliep. Op den duur kwam het halen van de eerste uitzending, die rond 12 uur begon, in het gevaar. Ze zochten een andere optie en vonden die in een andere trein naar het Europese vasteland.

"Daarin moesten we rechtstaan op de plaats waar de bagage werd gestapeld. De trein was overbevolkt, maar dat was geen drama."

Perplex

Het drama begint dan pas. Van Gucht vertelt het in geuren en kleuren. "We zijn een kwartiertje onderweg, tot er in het tussenvak plots een man voorbij komt gelopen. Die had duidelijk haast… Ik zat rustig op mijn laptop te lezen, ter voorbereiding, en ik hoor in mijn rug het geluid van een man die het voelt opkomen."

Het blijft niet bij 'opkomen'... "Waarna hij vervolgens de volledige gang, ja, overgeeft. Wij stonden perplex bij wat er gebeurde. Die man had een zware nacht achter de rug of voelde zich niet lekker, dacht ik. Hij ging vervolgens het toilet binnen, ik denk dat er nog een portie uit moest. Dat gebeurt allemaal, wij zijn even van gods geslagen door alles."

Sappige details

Uiteindelijk sprak Van Gucht de man aan. Het bleek een Nederlander te zijn, die niet erg schuldbewust was. "Hij deed niets om het op te kuisen. Ik heb hem daar dan in het Engels toch op attent gemaakt. Hij verstond mij niet, dus ik vroeg het in het Frans, waarop hij zei: ‘Ik spreek Nederlands.’ Dus ik zeg: ‘Ja, ga je er wat aan doen?’ Waarop hij het dan toch overwoog om er iets aan te doen. Hij ging dan terug naar het toilet en deed er vervolgens niets aan, hij liep eigenlijk weg van de plaats delict."

Van Gucht zat vervolgens met de gebakken peren, of wat de braker de dag ervoor ook maar had gegeten. Hij besluit het horrorverhaal met de niet zo sappige details.

"Iemand van de schoonmaakploeg zei: 'hier begin ik niet aan'. Het bleef dus liggen en vervolgens begon het ook allemaal wat in het tapijt te trekken. Het sap was al weg, enkel de brokjes bleven nog over. Waarna er mensen die ook naar het toilet moesten en zich van geen kwaad bewust waren, daar met hun voeten in te staan. Ik heb dat allemaal met eigen ogen moeten aanschouwen."

Bekijk het originele bericht