Een open strijd! Dit zijn onze favorieten en kanshebbers voor de eindzege in de Vuelta 2024

Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel zijn er niet bij, dus we verwachten een open strijd om het rood in de Vuelta a España.  

Vuelta a España Leon Janssen

Daar waar het aanwijzen van de topfavoriet in de Giro en in de Tour nog vrij gemakkelijk was, is dat in de Vuelta wel anders. Er staat geen uitgesproken topfavoriet op de deelnemerslijst, dus er zijn meerdere kanshebbers voor de eindzege. In dit artikel werpen we een blik op de favorieten.

Roglic, Vlasov & Martínez

We beginnen natuurlijk Met Primoz Roglic. De kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe reed dit jaar al de Tour en mikte daar op een podium. Hij kwam echter hard ten val in de tweede week en moest opgeven. Na een onwaarschijnlijk snel herstel van een wervelbreuk mikt hij nu op zijn vierde eindzege in de Ronde van Spanje. Dat zou een evenaring van het record van Roberto Heras betekenen, want tot dusver won alleen hij won de Vuelta vier keer.

Hoewel Roglic de grootste naam onder de klassementsrenners is in de Ronde van Spanje, is hij niet de uitgesproken topfavoriet. Zo is het nog maar de vraag in hoeverre de Sloveen hersteld is van zijn kwetsuren. Bovendien is hij inmiddels niet de jongste meer - Roglic wordt in oktober 35 - en rijdt hij niet meer bij de ploeg waar hij driemaal de Vuelta en eenmaal de Giro won. Zijn enorme veerkracht spreekt dan wel weer in zijn voordeel. Zo won hij zijn laatste Vuelta ook al nadat hij terugkwam van een blessure.

Roglic is overigens niet de enige kanshebber bij Red Bull-BORA-hansgrohe. De Duitse sterrenploeg stuurt een imponerende selectie naar Lissabon - waar de Vuelta start. Zo staat ook Aleksandr Vlasov op de startlijst. De Rus viel net als Roglic geblesseerd uit de Tour en gaat nu op voor revanche. Ook Daniel Felipe Martínez doet mee. De Colombiaan werd knap tweede achter een onverslaanbare Tadej Pogacar in de Giro van dit jaar. Hij is dus een grote kandidaat voor het podium in de Vuelta.

Kuss & Uijtdebroeks

Als titelverdediger behoor je natuurlijk altijd tot de favorieten. Dat geldt dit jaar ook voor Sepp Kuss. Toch is hij bij lange na niet de grootste kanshebber voor de eindzege. De Amerikaan won vorig jaar vooral dankzij de dominantie van Jumbo - Visma, dat een historisch één-twee-drietje scoorde.

Dit jaar moet Kuss het met minder doen. Daar waar hij vorig jaar nog Jonas Vingegaard en Primoz Roglic naast zich had, wordt hij dit jaar vergezeld door Cian Uijtdebroeks (21). Ook een uitstekend coureur en bovenal een toptalent in het rondewerk, maar verre van het niveau van vorig jaar. Dat betekent dat de 29-jarige Kuss nu voor het eerst de uitgesproken kopman is bij Visma | Lease a Bike in een grote ronde. We zijn razend benieuwd wat dat op gaat leveren.

Almeida & Yates

Daar waar Visma vorig jaar nog dé te kloppen ploeg was in het rondewerk, is UAE dat dit jaar. Niet alleen Tadej Pogacar stijgt boven zichzelf uit (met de dubbel Giro-Tour), maar ook de rest van de klassementsrenners schitteren. Vooral het duo Joa Almeida en Adam Yates is dit jaar in topvorm. De twee reden in voorbereiding op de Tour samen de Ronde van Zwitserland en hielden er flink huis.

Almeida en Yates waren samen oppermachtig in de Ronde van Zwitserland

De 26-jarige Portugees en de 32-jarige Brit werden maar liefst vier keer één en twee in een etappe en behaalden ook een een-tweetje in het eindklassement. In de Ronde van Frankrijk waren zij vervolgens beresterk als meesterknechten van Pogacar, waarbij zij zelf ook een goed klassement reden. Almeida werd vierde, Yates zesde.

In de Ronde van Spanje zijn beide wereldtoppers verlost van het kopmanschap van Pogacar en kunnen zij dus zelf voor een grote ronde-overwinning gaan. Wie van de twee de grootste favoriet is? Yates is de ietwat explosievere, terwijl Almeida het vooral moet hebben van de lange adem. Bovendien is de Portugees net wat constanter dan zijn Britse ploeggenoot. De concurrentie komt er voor de twee overigens niet alleen van buiten de ploeg... UAE stuurt namelijk ook Brandon McNulty, Pavel Sivakov en toptalent Isaac Del Toro naar de Ronde van Spanje.

Carapaz & Tiberi

We hebben nu al een paar ploegen gehad met meerdere kanshebbers, maar er zijn ook formaties met één uitgesproken kopman voor het algemeen klassement. Niet in de minste plaats EF Education-EasyPost, waar Richard Carapaz mikt op niets anders dan de eindzege.

De klimmer uit Ecuador kwam in de Rond van Zwitserland zwaar ten val, waarmee hij zijn Tour-voorbereiding verstoord zag worden. De 31-jarige Carapaz ging daarom zonder klassementsambities naar de Tour, maar schitterde wel. Hij pakte de gele trui in het openingsweekend, won in etappe en nam de bolletjestrui mee naar huis. Nu trekt hij vol ambitie naar de Ronde van Spanje, waar hij niets minder dan de rode trui in het vizier heeft.

Een andere uitgesproken kopman voor het algemeen klassement is Antonio Tiberi. De pas 23-jarige Italiaan van Bahrain-Victorious geldt al een paar jaar als veelbelovend renner in het rondewerk, waarna hij dit onderstreepte in de laatste Giro d'Italia. In mei werd hij namelijk vijfde in het eindklassement van zijn thuisronde. In de Ronde van Spanje mikt hij op een nieuwe topnotering in een grote ronde.

Landa, Mas, Rodríguez

Toptalent Juan Ayuso is er niet bij voor Spanje, maar het thuisland kan alsnog rekenen op een paar kanjers voor het klassement. Allereerst is daar Mikel Landa, die een ongelofelijk sterke Ronde van Frankrijk reed. De 34-jarige klimmer reed er voornamelijk in dienst van Remco Evenepoel, maar was zelf ook uitermate sterk in het hooggebergte (en in de tijdrit). Landa werd uiteindelijk vijfde in het eindklassement. Met de vorm die hij in Frankrijk liet zien, moet hij in de Vuelta mee kunnen doen voor het podium.

Een andere vooraanstaande Spanjaard in de Vuelta is Enric Mas. De 29-jarige kopman van Movistar werd dit jaar in de Rondes van Catalonië, Romandië en Zwitserland achtereenvolgend vijfde, zesde en zevende. In de Tour reed hij tot de laatste week wat anoniem rond, om in week drie een aantal keren tevergeefs mee te strijden om ritwinst. Weinig spectaculair dus, maar van Mas weten we dat hij gedurende het wielerseizoen steeds beter wordt. Zo zal het niet voor het eerst zijn dat hij de beste versie van zichzelf laat zien in de Vuelta.

Last, but not least voor de Spanjaarden hebben we ook nog Carlos Rodríguez. De ietwat kleurloze klassementsrenner van INEOS Grenadiers werd dit jaar zevende in de Tour en gaat op voor zijn tweede Vuelta. In 2022 werd hij al eens zesde in zijn thuisronde, waarna hij in 2023 ook al vijfde werd in de Ronde van Frankrijk. Nu gaat de pas 23-jarige klimmer opnieuw voor een topresultaat in Spanje.

Skjelmose, Ciccone & Hart

Over indrukwekkende selecties gesproken... Lidl-Trek stuurt het beste wat het in huis heeft qua klassementsrenners naar Lissabon. Zowel Mattias Skjelmose en Giulio Ciccone als Tao Geoghegan Hart rijden de Ronde van Spanje. Alledrie met een ander verhaal, overigens.

Daar waar de Vuelta een revanche-ronde voor Hart is (de 29-jarige Brit viel geblesseerd uit in de Dauphiné en mistte de Tour), is het voor Ciccone een toetje na een sterke Ronde van Frankrijk (de 29-jarige Italiaan streed lange tijd voor een top tien-notering). Voor Skjelmose ligt het totaal anders. Hij richtte zijn zomer volledig in op de Ronde van Spanje.

De Vuelta was vanaf januari al hét hoofddoel van Skjelmose

Al vanaf het begin van het seizoen was duidelijk dat de Vuelta de enige grote ronde van Skejlmose zou gaan worden. De talentvolle klimmer werd dit jaar al vierde in Parijs-Nice en derde in zowel de Ronde van het Baskenland als de Ronde van Zwitserland. Dat terwijl hij vorig jaar die laatstgenoemde rittenkoers al won.

De 23-jarige renner van Lidl-Trek, die ook al eens tweede werd in de Waalse Pijl, is dus een topper in rondes van een week. In de twee grote rondes die hij tot dusver reed, kon hij echter geen potten doen breken. Zowel in de Giro van 2022 als in de Tour van 2023 reed hij vrij anoniem rond. Doordat hij dit jaar al zin pijlen richt op de Vuelta en inmiddels al de nodige ervaring heeft, verwachten wij dat hij het nu wél goed gaat doen. Daarom is hij onze darkhorse voor het algemeen klassement in de Ronde van Spanje.

Arensman

Vanuit Nederlands oogpunt kijken we natuurlijk vooral uit naar de verrichtingen van Thymen Arensman. Hij werd immers al eens vijfde in de Vuelta en al twee keer zesde in de Giro. Bovendien is hij altijd nog maar 24 lentes jong en is hij een renner die steevast beter wordt in een grote ronde.

Ondanks zijn zesde plaats in de voorbije Ronde van Italië, bleek de aanpak in zijn voorbereiding niet juist. In de aanloop naar de Spaanse rittenkoers nam hij meer rust, wat tot een beter gevoel moet gaan leiden. De aanwezigheid van Rodríguez binnen de ploeg zorgt er voor dat Arensman niet op de voorgrond hoeft te acteren en in de luwte een nieuw topklassement kan rijden. Meedoen voor het podium lijkt iets teveel gevraagd, maar mikken op een nieuwe top vijf is geen gekke gedachte.

Onze sterren

Bijzonder veel kanshebbers op het rood dus. Als je ons vraagt om toch een topfavoriet aan te wijzen, dan komen we toch weer uit bij UAE Team Emirates. De ploeg uit de Emiraten is dit jaar bijzonder sterk en hun kopmannen ogen beter dan ooit. Joao Almeida is daarom de man die onze vijf sterren toebedeeld krijgt, al is het verschil met Carapaz en Roglic nipt.

★★★★★ Joao Almeida
★★★★ Richard Carapaz
★★★★ Primoz Roglic
★★★ Adam Yates
★★★ Carlos Rodríguez
★★ Sepp Kuss
★★ Enric Mas
★ Thymen Arensman
★ Mikel Landa
♞ Mattias Skjelmose

Overige namen

Is dit alles? Neen. Er staan nog veel meer klassementsrenners aan de start van de Ronde van Spanje. Al komen we dan wel uit bij renners die - in onze ogen - die top tien kunnen rijden, maar nooit in aanmerking zullen komen voor het eindpodium.

Neem David Gaudu, die naarmate hij ouder wordt steeds wisselvalliger oogt. Datzelfde geldt ook voor Ben O'Connor, die niet meer de beste versie van zichzelf lijkt te vinden. Ploeggenoot Felix Gall kan ook hoge ogen gooien, al hebben we de Oostenrijker nimmer meer zien doen wat hij in de Tour van 2023 deed. Toen won hij de koninginnenrit naar Courchevel en reed hij bij de beste klimmers. Het zou daarom zomaar kunnen dat Valentin Paret-Peintre de beste renner van Decathlon-AG2R blijkt te zijn.

Namens Cofidis doet ook Guillaume Martin mee aan de Vuelta. Hij komt als pure klimmer echter steevast te kort om een hoge eindnotering bijeen te fietsen. Dat geldt overigens ook voor Louis Meintjes bij Intermarché.

Dan komen we aan bij de toptalenten, want ook die zijn er genoeg. In de eerste plaats natuurlijk Max Poole, het 21-jarige klimtalent uit Groot-Brittanië. Hij start als kopman van dsm-firmenich PostNL. Verder kijken we ook uit naar de prestaties van de jongelingen Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) en Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny), al lijkt het rijden een klassement over drie weken voor hen nog te vroeg te komen.

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst van de Ronde van Spanje 2024.

Bekijk het originele bericht