Demi Vollering komt 4 tellen te kort voor eindwinst Tour de France Femmes: 'Ik had veel pijn aan mijn rug'

Een bizarre ontknoping is een understatement. Demi Vollering won op Alpe d'Huez, maar kwam vier seconden te kort in het eindklassement. 

Vollering

Na afloop was ze zeer verdrietig, zo bleek uit het flashinterview. "Op dit moment voelt het erg zuur dat ik de Tour verlies op slechts vier seconden. Vooral met de wetenschap dat de gele trui veilig om mijn schouders zat voor die stomme val in de vijfde etappe. Daar heb ik alles verloren. Het is enorm pijnlijk om te weten dat mijn prestaties in de slotrit niet genoeg was."

De Nederlandse ging al op de voorlaatste klim en leek op weg naar een nieuwe eindwinst. Met Pauliena Rooijakkers kon er echter één renster mee. En door het werk van met name Lucinda Brand in de vallei wist ook leidster Kasha Niewiadoma de schade te beperken en nog mee te strijden.

Op Alpe d'Huez reed de Poolse vervolgens uitstekend en uiteindelijk was dat goed voor de winst met slechts vier seconden verschil met Vollering, die wél de dagwinst pakte. Een klein wonder aangezien ze eerder deze Tour de France Femmes, in het geel, ten val kwam en de leidende positie verspeelde.

"In normale omstandigheden had ik in staat moeten zijn om het klassement alsnog te winnen. Ik had alleen veel pijn in mijn rug. Het was een groot gevecht met mezelf op Alpe d’Huez. Maar ik ben wel trots op wat ik heb laten zien, want veel Nederlanders strijden met deze berg om geld op te halen voor kankeronderzoek."

Slechte dag

"Al die mensen vechten hier hun weg naar boven voor het goede doel. Daar heb ik vooral aan gedacht. Ik mocht nooit opgeven. Dat is wat ik gedaan heb, maar het was niet genoeg. Maar goed, ik heb wel twee ritten gewonnen, ik werd een keer tweede en een keer derde. Ik heb echt wel een goede Tour gereden. Maar één slechte dag zorgt ervoor dat ik het geel niet heb gewonnen..."

Naast Vollering eindigden nog drie Nederlandse rensters in de top tien van het algemeen klassement: Rooijakkers (derde), Lucinda Brand (zevende) en Thalita de Jong (tiende).

Nieuws
  • Cor Vos