Roger De Vlaeminck: 'Waarom staat Mathieu van der Poel niet vaker aan de start van een grote koers?'

Roger De Vlaeminck vindt dat Mathieu van der Poel meer moet koersen - en ook massasprints voor eigen kans moet rijden. 

mathieu van der poel

Onze Vuelta-special, met terugblik op de Tour de France en vooruitblik op het WK in Zwisterland ligt in de schappen (of hierrrrr online verkrijgbaar). Zowel in de vooruitblik op de Vuelta als in de terugblik op de Tour de France zal de naam van Mathieu van der Poel niet veel voorkomen.

Van der Poel kan zelf massasprints winnen, denkt De Vlaeminck

De wereldkampioen is niet actief in de Vuelta, hoewel daar wel even sprake van was toen zijn seizoensplanning bekend werd gemaakt aan het begin van dit jaar. De Tour reed hij wel, maar andermaal deed hij dit, voor zijn doen, vrij anoniem. Alleen in de graveletappe liet hij zich een beetje zien, maar ook daarin leek hij niet over z'n allerbeste benen te beschikken. Op z'n eerste Tour met het prachtige geel op de Mur-de-Bretagne na zijn Mathieu van der Poel en grote rondes nog niet echt een heel gelukkig huwelijk.

Voor onze rubriek De Stelling in het magazine bedachten we daarom de prikkelende stelling 'Mathieu van der Poel heeft zijn laatste grote ronde gereden'. Daar ging de Belgische oermens en ooit de beste wielrenner van de planeet maar al te graag op in toen we hem belden.

"Niet akkoord. Ik vind het spijtig voor hem dat hij de sprint moet aantrekken voor Jasper Philipsen. Als wereldkampioen moet je die ritten zelf proberen te winnen. Ik ben er kwaad om, omdat ik toch een fan ben van Mathieu van der Poel. Als je hem ziet rijden in de laatste 200 meter dan ben ik ervan overtuigd dat hij zelf ook massasprints kan winnen."

Meer grote koersen

Hoewel De Vlaeminck dus fan is van MVDP heeft hij ook wel een kritische noot te kraken. De Vlaeminck vindt dat het in zijn tijd beter was. "Toen waren klassiekers en grote ronden even belangrijk, maar tegenwoordig zijn ze allemaal bezig met wattages en planningen. Dat vind ik jammer."

Wat hem betreft zien we Van der Poel veel te weinig in actie in zijn regenboogtrui. "Ze koersen ook zo weinig. Waarom staat Mathieu van der Poel niet vaker aan de start van een grote koers? Ik hoop dat Mathieu in de toekomst gewoon weer aan de start komt van de Tour alleen dan moet hij wel meer voor zichzelf koersen."