Trainer Heemskerk legt manier van werken Visma uit aan de hand van Jorgenson : 'In training is bijna alles veranderd als ik het vergelijk met zijn verleden'

Visma | Lease a Bike-trainer Tim Heemskerk geeft een interessant kijkje in de keuken. Hij is de trainer van Jonas Vingegaard en Matteo Jorgenson. 

tim heemskerk, wout van aert en wilco kelderman van visma | lease a bike

In onze Vuelta-special van het magazine gaat het over veel meer dan de Ronde van Spanje. We blikken in het blad dat je hier online kunt aanschaffen ook terug op de Tour de France en vooruit op het aankomende WK in Zürich. Daarnaast besteedden we ook aandacht aan Neerlands trots Visma | Lease a Bike.

Tegennatuurlijk

We spraken namelijk trainer Tim Heemskerk uitgebreid. Hij is al jarenlang de trainer van Jonas Vingegaard, maar heeft ook nog andere renners in zijn 'stal'. Eentje daarvan is Matteo Jorgenson. De Amerikaan is dit seizoen nieuw bij Visma | Lease a Bike en de aanpak van de ploeg loont. Bij Movistar deed hij nog veel zelf, maar nu krijgt hij de begeleiding die hij verdient. Heemskerk, die we ook over Vingegaard spraken, legt uit.

"Het eerste verschil is dat hij nu écht een voorbereiding op de Tour de France heeft gedraaid met hoogtestages. In training is bijna alles veranderd als ik het vergelijk met zijn verleden. Sommige renners doen al veel vermogenswerk, veel tempo-duur, veel in de grijze zone net onder hun omslagpunt."

"Dat doen wij niet. We maken een plan om renners op hoogte hun capaciteiten, waaronder hun VO2Max, te laten verhogen, het duurvermogen te verhogen. Ik coach dan veel op rustig fietsen. Als iemand toch veel op tempo-duur rijdt, ga ik met hem praten om te zeggen dat het beter zou zijn om nóg rustiger te fietsen. Dat is tegennatuurlijk, ja."

"Alleen als die basis op orde is, komen de blokken op training erin en ook tijdens een voorbereidingskoers als de Dauphine doen ze veel van dat soort inspanningen. Daar rijden ze dan enorm veel in de grijze zone. Als ze daaruit komen en even rusten, weet je dat het met de vorm goed is."

Tourzege voor Jorgenson?

Maar wat is dan eigenlijk rustig fietsen voor profs als Jorgenson. Heemskerk keek voor ons even in de trainingsfiles van Jorgenson.

"Op 19 mei reed hij tijdens een lange duurtraining met de groep gemiddeld 235 watt. Hij gaat niet net onder de voorgeschreven grens rijden, want dan ga je er vaak automatisch alsnog boven. Matteo is wat dat betreft heel slim. Eigenlijk een beetje zoals Jonas.”

Moeten we nu dankzij de nieuwe aanpak een toekomstige Tourwinnaar zien in Jorgenson? "Het is nog ontdekken met hem. Hij won Parijs-Nice, won bijna de Dauphiné en rijdt nu bij de eerste tien van de Tour. Hij is een allrounder met een goede tijdrit. Gaat hij iemand zijn voor het podium in grote rondes? Hij heeft alvast een enorme stap gezet in die richting", begint Heemskerk.

"Alleen heb ik het met Jonas nooit over winnen gehad en dat ga ik met Matteo ook niet doen. We gaan er vooral alles aan doen om de renners zo goed mogelijk aan de start te krijgen van hun grote doelen. De ontwikkeling die Matteo heeft doorgemaakt is in elk geval enorm geweest", vervolgt hij.