Zo kun je beter weddenschappen plaatsen op wielerwedstrijden

Het kan leuk zijn om - verantwoord - weddenschappen op wielrennen af te sluiten. Maar hoe doe je dat nu het beste? We geven wat tips. 

man met ipad juicht na weddenschappen op wielerwedstrijden

Wedden op wie als eerste over de finishlijn komt in een wielerwedstrijd is meer dan koffiedik kijken. Jouw gedoodverfde winnaar aanwijzen is een kwestie van kennis over de sport zelf, het parcours en de actualiteiten. Waar moet je precies rekening mee houden als je een doordachte weddenschap wilt plaatsen op een wielerwedstrijd? Hieronder ontdek je er alles over.

Wie is er wel en wie niet?

Een goede voorspelling maken van een wieleruitslag is meer dan alleen bepalen welke wielrenner de beste benen of kwaliteiten heeft. Het gaat bij een wielerwedstrijd om het hele plaatje. Stel dat een goede sprinter in een grote ronde bijvoorbeeld personele problemen in zijn of haar team en sprinttreintje heeft, maakt die sprinter dan nog wel kans op de overwinning?

Het maakt ook veel uit wie er wel en niet aan de start staan. Een renner met een goede sprint of goede klimbenen maar weinig overwinningen op diens palmares, kan opeens toch een goede kans maken als bepaalde favorieten zijn weggevallen of last hebben van blessures of vormverlies. Kortom: wie er wel en niet zijn, maakt een wereld van verschil.

De soort race is enorm van belang

Ga je wedden op de Tour de France, een eendagswedstrijd of juist een wereldkampioenschap of de Olympische Spelen? De soort race zegt veel over wie kans maakt. Sommige renners zijn nu eenmaal supergoed in grote rondes en kunnen drie weken zichzelf afbeulen, andere renners hebben meer benen voor een dagkoers of zijn in de kleuren van hun land heel sterk.

Ontdek het soort race waar jij oog hebt, en maak gebruik van de weddenschappen die daarbij passen, zoals exclusieve weddenschappen op de Olympische Spelen of een weddenschap op de Vuelta waarbij je voor die laatste soms zowel kunt inzetten op de eindoverwinning als de dagkoersen in de ronde.

Vorm van de dag zegt niet altijd alles

Bij wielrennen denken we vaak dat de vorm van de dag ervoor een graadmeter is voor de kansen de dag erop, maar er zijn genoeg renners die heel grillig rijden en de ene dag niet vooruitkomen en de andere dag de hele koers in de aanval zijn. Staar je dus niet altijd blind op de dag. Als een bepaalde renner kansen heeft zich te revancheren voor een dag met slechte benen, kan het juist een slimme tactiek zijn je kansen op deze renner in te zetten.

Allrounder of expert?

Wed je op een klim, vlakke rit of iets ertussenin? Elke soort koers heeft experts die passen bij het parcours. Inzetten op een klimmer of ronderenner in een vlakke rit is zinloos en een sprinter maakt geen enkele kans op winst aan de top van de Alpe d'Huez. Maar er zijn ook allrounders die zowel goede klimbenen hebben als snel zijn op het vlakke of zelfs een sprint kunnen winnen. Denk aan renners als Wout van Aert of in het verleden Peter Sagan. Dit soort renners kunnen je joker zijn.

Lees over de randzaken

Vorm en kansen op winst gaan over meer dan alleen de beste benen hebben of een goed voorseizoen hebben gereden voor een wedstrijd. Randzaken spelen een enorme rol in het wielrennen. Geruchten, familieperikelen of problemen in een team kunnen een enorme invloed hebben op de kansen van een bepaalde renner.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een renner thuis een zwangere partner heeft. Gaat die renner dan echt tot het uiterste om de winst te pakken? Wat als een renner onlangs nog gevallen is? Neemt die renner risico’s in de bocht?

Randzaken kunnen ook energie geven om wél te winnen. Denk alleen al aan een Fransman die zich in de Tour de France wil laten zien op 14 juli, de Franse feestdag. Een renner kan ook iets willen bewijzen aan het thuisfront of gemotiveerd zijn criticasters de mond te snoeren.

Bluffen dat ze slechte benen hebben

Soms kun je ook live wedden op wielrennen. Wie gaat er winnen? De aanvallers of het peloton? Het risico van live wedden is echter dat iemand die er niet ‘fris’ uitziet, de schijn kan ophouden. Sommige renners lijken nu eenmaal met pijn en moeite te fietsen, maar bluffen naar hun tegenstanders dat ze het zwaar hebben.

Als kijker kunnen we ook vallen voor hun blufpoker. Laat je niet altijd in de luren leggen door hoe iemand eruitziet op de fiets. De benen zijn belangrijker dan de grimassen die een renner trekt.