Sjoerd Bax verruilt UAE voor Q36.5: 'In plaats van kopgroepen achtervolgen, wil ik zelf aanvallen en finales rijden'

Nederlander Sjoers Bax verlaat na twee seizoenen UAE Team Emirates en gaat aan de slag bij het Italiaanse Q36.5 Pro Cycling Team. 

Bax renner UAE

In zijn eerste profseizoen in 2022 liet Sjoerd Bax een geweldige indruk na. De Nederlander won in het shirt van Alpecin-Fenix onder meer de Coppa Agostini. Het leverde hem een tweejarig contract op bij een van de beste ploegen ter wereld: UAE Team Emirates. Nu, twee jaar later, verruilt hij de ploeg van Tadej Pogacar om meer vrijheid te krijgen bij het Zwitserse Q36.5 Pro Cycling.

Finales rijden

"Ik kijk er enorm naar uit om voor deze ploeg te rijden. Het is voor mij de perfecte ploeg om een volgende stap in mijn carrière te maken", zegt Bax in een persbericht op de website van Q36.5. De 28-jarige Nederlander vervulde zijn rol als allround-knecht bij UAE uitstekend, maar nu wil hij een ander pad bewandelen.

"De laatste twee jaar bij UAE ondersteunde ik continu mijn teamgenoten. Maar in plaats van kopgroepen achtervolgen, wil ik nu zelf gaan aanvallen en zelf finales rijden", verklaart Bax zijn keuze.

"Ik won in het verleden al een paar wedstrijden. Dat gevoel wil ik terugkrijgen want het is het beste gevoel dat er is. Ik wil finales rijden en om overwinningen strijden, maar bovenal wil gewoon plezier hebben op de fiets", aldus de bronzen medaillewinnaar op het Nederlands kampioenschap tijdrijden van dit jaar.

Allrounder

Ondanks zijn vele kopwerk bij UAE, mocht hij bij die ploeg zo nu en dan ook voor eigen kans gaan. Zo won hij in 2023 de Trofeo Matteotti in Italië. Dat was een koers over geaccidenteerd terrein, waar hij Simone Velasco eroplegde in een sprint-a-deux.

Zulke wedstrijden zijn Bax op het lijf geschreven. Hij beschrijft zichzelf dan ook als een allrounder. "Ik ben goed in de heuvels, maar niet op de grote beklimmingen. Daar ben ik te groot voor. Bovendien heb ik een aardige sprint", aldus de renner uit Gorinchem.

"Zodoende kan ik overleven op de heuvels tussen de betere klimmers en hen daarna verslaan in de sprint. Dat zijn mijn beste kwaliteiten. Ik wil me ook gaan focussen op tijdritten, waardoor ik in theorie ook in staat ben om goede klassementen te rijden", besluit Bax zijn omschrijving over zichzelf.

Q36.5 Pro Cycling Team

Het Zwitserse Q36.5 is een Pro Team en komt dus uit op het tweede niveau. Dit team is sinds 2023 de opvolger van het Afrikaanse Qhubeka/Dimension Data. Giacomo Nizzolo, Matteo Moschetti, Tom Devriendt, Frederik Frison en Gianluca Brambilla zijn de bekendste namen bij de ploeg.

Ook de talentvolle Jelte Krijnsen uit Nederland rijdt momenteel voor Q36.5. Als stagiair weliswaar, maar niet onverdienstelijk. Integendeel, de 23-renner verraste onlangs met een ritzege in de Ronde van Denemarken en soleerde vorige week naar de overwining in de Druivenkoers-Overijse.

Overzicht | De officieel aangekondigde transfers voor 2025

Nieuws
  • Cor Vos