Vandaag staat een van de zwaarste aankomsten bergop in de Vuelta van dit jaar op het programma: de Puerto de Ancares. De cijfers spreken voor zich, met 11,9 kilometer aan 9,2 procent. Deze ware verschrikking lag al twee keer eerder in de Ronde van Spanje. In dit artikel gaan we twaalf jaar terug in de tijd, toen er zich een heerlijk Spaans titanengevecht ontvouwde op de flanken van de Ancares.
Valverde, Rodríguez, Contador en Froome
Al aan het begin van de Ronde van Spanje van 2012 leek het tussen vier renners te gaan: Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez, Alberto Contador en Chris Froome. In de derde etappe naar Eibar (Arrate) kwamen zij met z'n vieren boven (Valverde won het sprintje) en was de rest al op achterstand gereden.
Dat beeld herhaalde zich in rit zes. Joaquim Rodríguez toonde zijn specialiteit toonde en knalde op een Spaans slotmuurtje naar de zege, waarna Froome, Valverde en Contador op de plekken twee tot en met vier eindigden.
Het viertal werd vervolgens ook in etappe acht één, twee, drie en vier. Echter, in die etappe naar Andorra - gewonnen door Valverde - kwamen de drie Spanjaarden samen over de meet, terwijl Froome al een vijftiental seconden toe moest geven.
Die trend zette zich voort, want ook in rit twaalf moest Froome tijd toegeven. Op de loeisteile Mirador de Ézaro snelde Rodríguez opnieuw naar de ritzege. En, hoe kan het ook anders: Contador en Valverde finishte als de nummers twee en drie.
Puerto de Ancares
Toen was het tijd voor etappe veertien; van Palas de Rei naar de Puerto de Ancares. De aanvallers waren opnieuw kansloos op deze aankomst bergop, waarna zich een waar spektakelstuk ontvouwde met de drie Spanjaarden in de hoofdrol.
Valverde was op 3 kilometer van het einde de eerste die aanviel, maar die werd gepareerd door Contador. Hierna was het aan El Pistolero zelf om te demarreren. Zijn eerste poging mislukte, maar zijn tweede versnelling was wel succesvol. In de witte trui van het combinatieklassement leek Contador op weg naar de zege, maar daarachter bleef het rommelen.
De beelden (met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot)
Als een duiveltje uit een doosje keerde de eerder geloste Chris Froome terug bij Rodríguez en Valverde, waarna de Brit erop en erover ging. De aanval van de nummer twee van de Tour van dat jaar werd echter vlotjes gepareerd door Valverde en Rodríguez.
Laatstgenoemde ging vervolgens op de pedalen ging staan. Onder de vod van de laatste kilometer versnelde Purito zoals alleen hij dat in die tijd kon. Valverde kon aanvankelijk mee, maar El Imbatido moest uiteindelijk laten begaan.
Rodríguez kwam tot op het wiel van Contador, die al lang wist wat hem te gebeuren stond. De tot dan toe tweevoudig ritwinnaar van die Vuelta versnelde opnieuw en liet de kopman van Team Saxo Bank achter. Zo pakte Rodríguez in de rode trui zijn derde ritzege en liet hij andermaal zijn dat hij de sterkste man in koers was.
Vervolg van de Vuelta
Een dag na de rit naar de Puerto de Ancares stond met de Lagos de Covadonga nog een Vuelta-klassieker op het programma. In die bergetappe ging de dagzege voor de verandering eens wél naar de aanvallers (Antonio Piedra won), maar daarachter was het opnieuw raak.
Rodríguez, Contador en Valverde lieten de kijkers opnieuw aan de buis gekluisterd en vielen om en om aan op de flanken van de slotklim. Na een spervuur van demarrages kwamen zij uiteindelijk met z'n drieën over de streep.
Zodoende ging Rodríguez met een voorsprong van 22 seconden de laatste week in. In de wetenschap dat de tijdrit al verreden was en hij de sterkste man bergop was, leek hij op weg om eindelijk de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven. Maar nee, Contador dacht er anders over.
Coup van Contador
Nadat Rodríguez in rit zestien naar Contador en Valverde opnieuw tijd aansmeerde op weg Cuitu Negru, pleegde Contador een briljante coup in etappe zeventien. Op weg naar Fuente Dé viel El Pistolero vroeg in de etappe op een onverwacht moment aan. Rodríguez en Katusha waren compleet verrast, waarna de vogel was gevolgen.
Valverde was wel alert en mee met een ontketende Contador, maar Rodríguez verloor veel tijd. Contador won de etappe en zorgde voor een memorabele ommekeer door de leider maar liefst 2 minuten en 38 seconden aan te smeren. Hierdoor stond de Spaanse kopman van Team Saxo Bank ineens ruimschoots aan de leiding en keek Rodríguez tegen een achterstand van bijna twee-en-halve minuut aan.
Enkel op de voorlaatste dag kon Rodríguez nog tijd goedmaken. De finish lag op een geitenpad met de mooiste naam: de Bola del Mundo. Een loeisteil apparaat, waar de kleine springveer alles of niets speelde. Hij sprong weg bij Valverde en Contador, maar hij maakte slechts driekwart minuut van zijn achterstand goed.
Veel te weinig dus, waardoor Alberto Contador de eindlaureaat van de Vuelta 2012 werd. Alsof het niet erg genoeg was voor Rodríguez werd hij bovendien niet tweede, maar derde, op ruim twintig tellen van Valverde.
- Cor Vos