🎥 Michael Woods (37) sterkste vluchter op steile Puerto de Ancares, Primoz Roglic zet de rest op achterstand

De dertiende etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Michael Woods. Ruim tien minuten later kwam Primoz Roglic als beste klassementsrenner over de streep. 

Michael Woods wint in Vuelta

Ondanks de zware slotklim naar Puerto de Ancares had niet één klassementsrenner of -ploeg haar vizier gericht op ritwinst. Zo kregen we een strijd op twee fronten in rit dertien van de Vuelta. De 37-jarige Michael Woods was de beste klimmer vooraan en won de etappe, terwijl Primoz Roglic ver daarachter iedereen op achterstand reed.

Kopgroep van 23, met Van Aert

Al vroeg in de etappe trokken 23 renners ten aanval. Natuurlijk was ook Wout van Aert vertegenwoordigd in deze omvangrijke kopgroep. De Belg deed dat in eerste instantie voor de tussensprint met het oog op de groene trui, maar hij had ook een ander doel: de bergtrui.

Van Aert kwam driemaal als eerste boven en verzekerde zich daarmee van de leiding in het bergklassement. Op de voorlaatste klim van de dag woedde een felle strijd tussen hem en de renners van UAE Team Emirates, maar Van Aert sprintte Jay Vine uit het wiel en pakte de volle buit.

De strijd om de bergpunten had ervoor gezorgd dat de kopgroep flink gedecimeerd was. Slechts acht renners - waaronder twee Nederlanders - kwamen vooraan samen over de top.

Wout van Aert en Jay Vine dus, maar ook Sam Oomen (Lidl-Trek), Brandon McNulty, Marc Soler (beide UAE), Michael Woods (Israel-Premier Tech), Mauro Schmid (Jayco-AlUla) en Gijs Leemreize (Team dsm-firmenich PostNL).

In de afzink na de voorlaatste klim vielen er twee van de acht letterlijk weg. Het UAE-duo Vine en McNulty kwam hard ten val, waarbij de Amerikaan onder de vangrail doorschoot en een stukje het ravijn in dook.

De eerste rode trui-drager van de Vuelta kon zijn weg gelukkig vervolgen, maar de ritzege was al lang geen optie meer. Vine stapte eerder op de fiets dan zijn ploegmaat, maar ook hij kon niet meer vooraan terugkeren.

Woods is de beste

Zo was het overtal van UAE vooraan weg, waardoor het een man-tegen-man gevecht werd op de flanken van de Puerto de Ancares. Vooral de laatste zes kilometer waren loeisteil, wat natuurlijk een kolfje naar de hand van Michael Woods is.

De Canadees was dan ook verreweg de sterkste en reed weg bij de rest. Woods pakte zo op 37-jarige (!) leeftijd na de Puy de Dôme in de Tour van 2023 opnieuw een ritoverwinning op een steile slotklim in een grote ronde.

Woods verwees Mauro Schmid en Marc Soler naar de plekken twee en drie. Sam Oomen werd knap vierde, terwijl Gijs Leemreize op zijn beurt zesde werd, op gepaste afstand van de nummer vijf: Wout van Aert.

O'Connor al snel in de problemen

De klassementsrenners reden ruim een kwartier achter de kopgroep, dus de TV-kijker kon tweemaal genieten van de steile stroken van de slotklim. In aanloop naar die zware onderneming gooide Movistar al vroeg de gashendel open, in dienst van kopman Enric Mas.

Eenmaal op de slotklim nam Red Bull-BORA-hansgrohe het initiatief over. De Duitse ploeg gooide het tempo flink de hoogte in, waardoor Ben O'Connor al snel in de problemen kwam. De Australische klassementsleider moest al op ruim vier kilometer van de top lossen.

Vervolgens ging Primoz Roglic zelf op de pedalen staan. Enkel Enric Mas en Sepp Kuss konden mee met de versnelling van de Sloveen. Lang duurde dat niet, want Kuss moest even later alsnog lossen.

Op het moment dat de Amerikaan liet begaan, leek Mikel Landa juist de aansluiting te maken. De Spanjaard slaagde echter niet in zijn opzet, want Roglic versnelde nogmaals vanuit het zadel.

Mas capituleert

Die tempoversnelling was er ook teveel aan voor Mas. De Spanjaard werd de voorbije dagen de betere klimmer genoemd, maar capituleerde op de flanken van de Puerto de Ancares.

Mas had zich duidelijk te lang vastgebeten in het wiel van Roglic, want hij moest ook Landa laten gaan. Vervolgens viel de kopman van Movistar ver terug, terwijl Roglic vooraan alsmaar verder wegreed.

De 35-jarige kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe deed dus geweldige zaken. Hij kwam als eerste van de klassementsrenners over de finish en de rest volgde op gepaste afstand. Roglic kwam ruim een halve minuut voor Landa over de finish.

Mattias Skjelmose volgde enkele seconden later, evenals Carlos Rodríguez en David Gaudu. Richard Carapaz en Enric Mas kwamen uiteindelijk samen over de finish, op een kleine minuut van Roglic.

Uitslag en klassementen

Results powered by FirstCycling.com

Ben O'Connor moest vroeg lossen en zag zijn riante voorsprong in het klassement als sneeuw voor de zon verdwijnen. De renner van Decathlon-Ag2r La Mondiale verloor 1 minuut en 55 seconden, maar hield genoeg over om het rood morgen nog te mogen dragen.

Wat opviel was dat Felix Gall, ploeggenoot van O'Connor, voor eigen kans reed. Hij liet de lossende rode truidrager achter en probeerde aan te klampen bij de andere klassementsrenners. Gall kwam uiteindelijk vlak achter Sepp Kuss over de finish op een 26e plaats, terwijl O'Connor 48 seconden later over de finish bolde.

Nieuws
  • Cor Vos