Patrick Lefevere wilde twee Nederlandse renners, maar zag ze elders tekenen: 'Veel nieuw geld in de koers'

Patrick Lefevere over hoe renners vroeger bijna automatisch ja zeiden op een voorstel van hem, maar nu veel vaker een andere ploeg kiezen. 

patrick lefevere

Natuurlijk is Soudal Quick-Step nog steeds geen ploeg van koekenbakkers. Ze hebben tweevoudig olympisch kampioen en de nummer drie van de afgelopen Tour Remco Evenepoel in huis, om maar wat te noemen. Maar toch merkt ploegbaas Patrick Lefevere dat de status van zijn team is veranderd.

Lefevere zag markt veranderen

In zijn wekelijkse column in Het Nieuwsblad schrijft hij over die verandering in de wielerwereld en hoe het invloed heeft op het aantrekken van nieuwe renners.

"De markt is bijzonder competitief. Begrijp me niet verkeerd: goeie renners aantrekken is nooit simpel geweest, maar er is de voorbije jaren met Israël, Decathlon, Tudor, Red Bull, Lidl… veel ‘nieuw’ geld in de koers gekomen."

Dat heeft gevolgen voor de samenstelling van de teams, zo betoogt Lefevere. "Ploegen die vroeger een specifieke ‘oriëntatie’ hadden – grosso modo klassiekers of rondewerk – hebben nu de budgettaire ruimte om in te zetten op de twee."

Praktijkvoorbeeld

Lefevere geeft met een praktijkvoorbeeld aan in welke nieuwe realiteit hij met z'n ploeg is terechtgekomen. Dat praktijkvoorbeeld gaat over een Nederlandse tweeling: Mick en Tim van Dijke van Visma | Lease a Bike.

"Wij waren bijzonder geïnteresseerd. Zeer talentvolle renners, met wie we ook rond de tafel hebben gezeten. Als wij dat type renners vroeger benaderden, was het quasi automatisch ja. Nu tekenen ze na een goed gesprek toch voor Red Bull-BORA-hansgrohe. Zonder enig verwijt naar hen toe. Ze hebben het correct gespeeld."

Veeg uit de pan voor Jan Hirt

Dat correct gespeeld hebben, geldt wat minder voor Jan Hirt, zo schrijft Lefevere ook nog. De Sloveen vertrekt naar Israel-Premier Tech. Dat kan, zegt Lefevere, maar de gang van zaken was wat hem betreft wel een beetje raar.

"Uiteraard is het zijn goed recht om zijn achtste plaats in de Giro te verzilveren bij Israël-Premier Tech, maar zijn uitleg was merkwaardig. ‘Ik wil wel blijven, maar mijn makelaar ziet het anders.’ Tja, ik dacht toch dat het de renners waren die zelf over hun toekomst beslisten."