Remco Evenepoel had post-olympisch dipje: 'Heb week niet kunnen fietsen, had geen zin om op tijd naar bed te gaan'

We zien Remco Evenepoel vandaag in de Tour of Britain voor het eerst weer in koers na de Olympische Spelen. Hij had wat last van ziekte en motivatieproblemen.

evenepoel

Remco Evenepoel beleefde in Parijs een Olympische Spelen waar je alleen maar van kan dromen. Eerst veroverde hij goud op de tijdrit en een week later was ook de wegrit een prooi voor de kleine Belg. Daarna stortte hij zich op veel huldigingen. Eerst zagen we hem al hakken op het podium in Parijs en daarna waren er plichtplegingen in Brussel en geboorteplaats Schepdaal.

Evenepoel was ziek

Het eiste z'n tol, want toen Evenepoel samen met z'n vrouw Oumi eenmaal terug was in z'n nieuwe thuis in Spanje werd hij ziek. Het was niet zomaar een verkoudheidje, vertelt de tweevoudig olympisch kampioen. "Ik heb een week niet kunnen fietsen", zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

De ziekte paste bovendien in een plaatje van decompressie na een zware periode. "De opbouw naar de Tour was al zwaar en door de Spelen moest ik nog eens twee weken langer hard zijn voor mezelf. Dat heeft meer energie gekost dan ik zelf had gedacht."

"Na de Spelen, bij het begin van mijn vakantie, had ik echt een gevoel van totale decompressie. Raar om dat midden in een seizoen mee te maken. Vooral ’s avonds had ik het moeilijk om op tijd te gaan slapen. Om in Spanje niet op het terras te blijven hangen om te genieten van het mooie weer. Om niet nog een filmpje te bekijken."

Tour of Britain in functie van WK

Verwacht vanaf vandaag in de Tour of Britain dan ook geen Remco Evenepoel die in topvorm is. Na de ziekte en de minivakantie pakte hij de draad weer op, maar echt heel hard trainen deed hij niet. "Ik heb vaak lang gefietst, maar altijd aan lage intensiteit.

En dus hoopt Evenepoel vooral koersritme op te doen in de Tour of Britain. "De intensiteit zal hoog liggen en dat heb ik nodig. Maar het is ook maar zes dagen koers waardoor ik niet heel veel vermoeidheid in de benen zal hebben en nadien snel opnieuw de training kan oppikken."

Het grote doel daarna is het WK in Zürich, waar Evenepoel op 22 en 29 september opnieuw voor de dubbel tijdrit/wegrit gaat. Om daarvoor nog een goed trainingsblok te hebben, slaat hij het EK in eigen land over.

"Ik wil zo fris mogelijk naar het WK gaan. Jammer dat ik niet in eigen land kan rijden, maar met het oog op Zürich zal het de juiste beslissing zijn."