🎥 Knap staaltje! Urko Berrade soleert naar derde ritzege voor Equipo Kern Pharma, Landa valt weg uit de top vijf

De achttiende etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Urko Berrade van Equipo Kern Pharma. 

Urko Berrade wint in Vuelta

Nummer drie voor het sterk presterende Equipo Kern Pharma is binnen. Urko Berrade won namens de Spaanse wildcard-ploeg de achttiende etappe in de Vuelta. De 27-jarige Spanjaard won vanuit een omvangrijke kopgroep van ruim 40 renners.

Half peloton in de aanval

In de 180 kilometer lange etappe door het Baskenland ging het continu op en af. Niet al te zwaar, maar wel te moeilijk voor de sprinters. Een dag voor aanvallers dus. Ruim 40 renners vormden dan ook de vlucht van de dag, waarmee we een half peloton in de aanval hadden. De groep zat vol met namen die we de hele Vuelta al van voren hebben gezien, behalve bollentrui-drager Jay Vine.

Op het grillige parkoers lagen twee gecategoriseerde beklimmingen. Op de top van de eerste van de twee - toen er nog zo'n 90 kilometers voor de wielen lagen - kozen Stefan Küng (Groupama-FDJ), Mathias Vacek (Lidl-Trek) en Mauro Schmid (Jayco-AlUla) het ruime sop. De drie reden een tijd vooruit, maar dat veranderde op de tweede en laatste officiële klim van de dag: de Puerto Herrera.

Deze klim - met prachtige naam - was er eentje van de eerste categorie en ging in 5,5 kilometer aan 8,4 procent omhoog. Hierop kregen de drie voorsten gezelschap van de beste renners uit de oorspronkelijke kopgroep.

Ook Steven Kruijswijk hoorde daarbij. De Nederlander van Team Visma | Lease a Bike oogde sterk en sprong op de Puerto Herrera naar Küng, Schmid en Vacek toe.

Datzelfde lukte ook Marc Soler (UAE Team Emirates), Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step), Aleksandr Vlasov (Red Bull-BORA-hansgrohe), Oier Lazkano (Movistar Team), Max Poole (Team dsm-firmenich PostNL), Ion Izagirre (Cofidis) en Pablo Castrillo, met twee Kern Pharma-ploegmaats: puncher Urko Berrade en sprinter Pau Miquel.

Carapaz rijdt Landa de vernieling in

Op diezelfde Puerto Herrera, met de top op 45 kilometer van de aankomst in Maestu, stak Richard Carapaz het lont in het kruidvat in het peloton. Daar waar het de hele dag in een rustig drafje door het Baskenland kabbelde, schoot het tempo ineens de hoogte in.

Onder impuls van vooral Carapaz, maar ook Carlos Rodríguez spatte de favorietengroep uiteen. Ben O'Connor had het even lastig, maar kon mee. Dat gold niet voor Mikel Landa. Hij was het grootste slachtoffer op de Herrera. De Baskische nummer vijf van het algemeen klassement moest lossen en zou veel tijd verliezen vandaag, evenals Sepp Kuss en Adam Yates.

Intussen ging het vooraan verder om de ritzege, al was dat zonder Cattaneo. De Italiaan van Soudal Quick-Step moest zich, niet geheel vrijwillig, terug laten zakken om kopman Landa bij te staan.

Aanval Kruijswijk, Berrade erop en erover

Van 7 tot en met 5 kilometer van het einde ging het nog eens omhoog in deze etappe. Na een roerige fase in de kopgroep, verraste Steven Kruijswijk met een aanval op deze oplopende stroken. De Nederlander sprong weg, maar zijn aanval werd gepareerd door Urko Berrade.

De 26-jarige Spanjaard ging op en over Kruijswijk, waarna hij met nog 5,5 kilometer te gaan er alleen vandoor ging. Hij had direct een groot gat op Kruijswijk en een nog groter gat op de rest van de kopgroep.

De vogel was daarmee gevlogen, vooral met Castrillo en Miquel als waakhonden in de achtervolgende groep. Zo schonk de Spanjaard zijn ploeg Equipo Kern Pharma de derde ritzege in deze Vuelta.

Na twee keer revelatie Pablo Castrillo, was het nu dus Urko Berrade, die met afstand de mooiste zege uit zijn carrière behaalde. Mauro Schmid sprintte naar plek twee, Pau Miquel werd derde.

Bij de klassementsrenners werd er - door knechten die zich terug lieten vallen - snoeihard doorgereden om Landa en co verder op achterstand te zetten. Er leek intussen meer aan de hand met de Spanjaard dan enkel slechte benen, want hij had het eveneens moeilijk in de achtervolgende groep waarin hij zich bevond.

Uitslag en klassementen

Results powered by FirstCycling.com

Landa verloor uiteindelijk 3 minuten en 20 seconden op de groep der favorieten. Hij maakt dus een flinke duikeling in het klassement, waardoor vooral het tweede gedeelte van de top tien flink op de schop is gegaan.

Morgen is er weer een bergetappe in de Vuelta. Dan ligt de finish op de Alto de Moncalvillo, waar de renners weer te maken krijgen met hoge stijgingspercentages.

Zaterdag staat er ook een - loodzware - bergetappe op het programma, waarna de Ronde van Spanje zondag afgesloten wordt met een tijdrit in Madrid. Ben O'Connor gaat nog altijd aan de leiding. Zijn voorsprong op Primoz Roglic bedraagt na vandaag nog steeds vijf seconden.

Nieuws
  • Cor Vos