Olav Kooij wint met BEMER Cyclassics eerste WorldTour-eendagskoers: 'Ik had vraagtekens hoe ik me zou voelen'

Olav Kooij heeft zijn eerste eendagskoers op WorldTour-niveau gewonnen, hij was de beste in de BEMER Cyclassics. 

Kooij

Het is de vierde Nederlandse WorldTour-zege in een eendagswedstrijd dit jaar. Na Mathieu van der Poel in de E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Kooij snelde naar de winst in Hamburg door Jonathan Milan en Biniam Girmay achter zich te laten.

Kooij, die niet lang geleden uitviel in de Renewi Tour, voelde zich nochtans niet geweldig in het noorden van Duitsland. "Ik wist niet hoe ik me vandaag zou voelen na die crash in de Renewi Tour", vertelde hij in het flashinterview. "Ik heb het afgelopen week rustig aan gedaan om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van die val, maar ik had wel vraagtekens. Onderweg voelde ik me niet goed en zei ik dat de ploeg mee mocht springen met gevaarlijke ontsnappingen."

Toch brachten zijn teamgenoten hem op andere gedachte. "Ze bleven me motiveren om me toch te laten sprinten. Dat heb ik geprobeerd te doen en zie nu. Een nice surprise! We draaiden in een goede positie op voor de laatste twee kilometer, dat was belangrijk."

Vervolgens viel alles op z'n plek voor de sprinter van Team Visma | Lease a Bike. "Daarna heb ik de trein van Red Bull-BORA-hansgrohe gevolgd. Alexander Kristoff kwam toen met snelheid voorbij en zorgde ervoor dat ik een goed wiel kon vinden. Daarna was het aanzetten en kon ik het gelukkig volhouden tot op de streep."

Voor Kooij betekent het zijn eerste WorldTour-winst in een eendagkoers. Al zijn andere WorldTour-zeges behaalde hij in rittenkoersen. Voor Kooij is het een mooie opsteker in aanloop naar het EK van volgende week, waar hij samen met Mathieu van der Poel als kopman uitgespeeld zal worden door de Nederlandse ploeg.

Nieuws
  • Cor Vos