🎥 EK 2024 | Michiel Mouris zorgt voor Nederlands tijdrit-goud bij de junioren, Fee Knaven mist titel door ongelukkig moment

Nederlands succes bij het EK tijdrijden voor junioren: goud voor Michiel Mouris, zilver voor Fee Knaven. 

Michiel Mouris goud EK tijdrijden

Michiel Mouris is Europees kampioen tijdrijden bij de junioren-mannen gewonnen. Fee Knaven was bij het EK voor dames ook op weg naar goud, maar ze werd ongelukkig opgehouden tijdens haar tijdrit en kwam één tel tekort voor de titel.

Nederlands kampioen

Mouris legde het 31,2 kilometer lange parkoers in het Belgische Hasselt af in 37 minuten en 8 seconden. Dat betekent ruim 50,5 kilometer per uur gemiddeld. Hij was daarmee zeven tellen sneller dan thuisrijder Jasper Schoofs, die het zilver veroverde. Duitser Paul Fietzke eindigde als derde.

Het is niet de eerste keer dat Mouris zich laat gelden als tijdritspecialist. Eerder dit jaar werd hij al nationaal kampioen bij de junioren. Over een aantal weken neemt hij ook deel aan het WK tijdrijden voor junioren.

Bovendien doet het tijdrittalent zaterdag mee aan de wegrit op het Europees kampioenschap. Zijn broer, Wessel Mouris, is dan weer Nederlands kampioen bij de beloften en rijdt later vandaag de beloftentijdrit op het EK. Daar is hij een van de favorieten.

Knaven ongelukkig

Fee Knaven was bij de junioren-dames onderweg naar goud, maar beleefde een ongelukkig moment tijdens haar tijdrit. De 17-jarige dochter van Servais Knaven vloog over het parkoers en kwam op een gegeven moment op het wiel van haar voorganger.

Erop en erover, zou je zeggen. Maar nee, Knaven had de pech dat ze in een bochtige sector terecht kwam toen ze haar voorganger wilde passeren. Hierdoor werd ze voor korte tijd opgehouden en verloor ze kostbare tijd. Dat bleek funest voor haar titelkansen, want op de streep kwam ze slechts 1,3 seconde tekort voor goud.

Knaven eindigde als tweede achter de Spaanse Paula Ostiz. Zij legde het 13,3 kilometer lange parkoers af in een gemiddelde van ruim 44,6 kilometer per uur. Haar eindtijd was 17'52, terwijl Knaven er dus ruim één tel langer over deed. De Slovaakse Viktória Chaldanová werd derde op ruim tien seconden.

Nieuws
  • Cor Vos