🎥 Topdag voor Nederlandse beloften op het EK! Huub Artz verovert goud, dames sprinten naar één-tweetje

Nederlanders Huub Artz en Sofie van Rooijen kroonden zich vandaag tot Europees kampioen op de weg bij de beloften. 

Artz Europees kampioen U23

Huub Artz is Europees kampioen bij de beloften geworden. De Nederlander trok op ongeveer 60 kilometer van de finish ten aanval met een Niklas Behrens (Duitsland) en Léandre Lozouet (Frankrijk). Na een spannende finale wist hij de Duitser te kloppen in de sprint. Dat terwijl eerder de Nederlandse dames ook bijzonder succesvol waren.

Finale van 90 kilometer

De wegrit bij de beloften-mannen was er eentje om van te smullen. Het parkoers kende een lengte van 162 kilometer, maar lang wachten op de finale hoefde men niet. Al op ongeveer 90 kilometer van het einde barstte de finale los, met Nederland in de hoofdrol.

Tibor del Grosso zette de boel op stelten in de heuvelzone, waarna een omvangrijke kopgroep ontstond. Hierna was het voor even rustig, waarna een andere Nederlander op de pedalen ging staan. Huub Artz - die volgend jaar voor Intermarché-Wanty - rijdt, trok op een kleine 60 kilometer van het einde ten aanval.

De jonge Nederlander kreeg de Duitser Niklas Behrens en de Fransman Léandre Lozouet met zich mee. Doordat zowel Artz als Lozouet in de groep daarachter meerdere ploeggenoten hadden, ging het tempo er daar uit. De drie waren gevolgen en gingen onderling strijden om de Europese titel.

Op de tanden bijten

In de laatste vijf kilometer maakten de drie vooraan er een spektakelstuk van. Behrens plaatste een viaduct, waarmee hij Artz en Lozouet verraste. De Fransman was leeg, dus de Nederlander moest de achtervolging alleen doen. Dat lukte, waarna hij op drie kilometer zelf een aanval plaatste.

De Duitser kroop op zijn beurt weer terug op het wiel en ging daarna ook nog eens op de pedalen staan. Artz dichtte opnieuw het gat en nam vervolgens niet meer over. De twee gingen sprinten, waarbij de Nederlander zijn medevluchter verschalkte.

Artz pakte dus het goud, terwijl het zilver voor Behrens was. Fransman Lozouet bleef uit de greep van de achtervolgende groep en werd zodoende derde. Tibor del Grosso eindigde op de zevende plaats.

Een-tweetje bij de dames

Ook de U23-dames mochten vandaag aan de bak en ook dat werd een succes voor Nederland. Sterker nog, het werd een één-tweetje! De wegwedstrijd liep uit op een groepssprint, waarbij Sofie van Rooijen won vóór landgenote Scarlett Souren.

De beide dames zijn niet alleen landgenoten, maar rijden ook voor de zelfde ploeg. Ze komen uit voor VolkerWessels. Achter de twee werd de Italiaanse Eleonora Camilla Gasparrini derde.

Nieuws
  • Cor Vos