Rien Schuurhuis (42) komt op het EK uit voor Vaticaanstad: 'Het doel is om de boodschap van Athletica Vaticana uit te dragen'

De geboren Nederlander Rien Schuurhuis komt sinds 2021 uit voor Vaticaanstad en heeft daar een logische verklaring voor.

Achtergrond Leon Janssen

Als je de startlijst van de wegwedstrijd op het Europees kampioenschap bekijkt, is Rien Schuurhuis veruit de meest opvallende deelnemer. Dat komt niet door zijn naam, maar door het vlaggetje vóór zijn naam. De 42-jarige renner - die geboren is in Groningen - komt namelijk uit voor Vaticaanstad.

Australische ambassade

We horen het u denken: waarom komt deze Nederlander uit voor het Vaticaan? Een logische vraag, met ook een logisch antwoord. Zijn Australische partner Chiara Porro werkt namelijk op de Australische ambassade in Vaticaanstad. Het stel verhuisde in 2020 naar Rome, waar Schuurhuis kennis maakte met de nationale sportbond: Athletica Vaticana - in 2019 opgericht door de paus.

"Op dat moment was het atletiek-gedeelte van de sportbond al goed uitgebouwd, maar ze wilden zich ook bezighouden met wielrennen", vertelt de geboren Nederlander in gesprek met Het Nieuwsblad. Hierdoor waren Athletica Vaticana en Rien Schuurhuis een match made in heaven, want Schuurhuis koerste al geruime tijd op continentaal niveau.

Doordat zijn vrouw op allerlei plekken in de wereld heeft gewerkt als ambassadeur, heeft Schuurhuis op allerlei continenten rondgefietst. Hij woonde al in India, Australië en Nieuw-Caledonië. "Wielrennen is op die plekken altijd een manier geweest om mensen te leren kennen en om andere culturen op te snuiven."

'Boodschap uitdragen'

In 2021 wisselde Schuurhuis de Nederlandse nationaliteit in voor die van het Vaticaan, waar hij nauw samenwerkte met de sportbond. Het uitdragen van een duidelijke boodschap staat voorop voor zowel de globetrotter als voor Athletica Vaticana. "Sport gaat om broederschap en inclusiviteit", citeert de Belgische krant de woorden van Schuurhuis.

"In sport is iedereen gelijk. Je achtergrond, leeftijd, religie of geslacht maakt in sport allemaal niet uit. Je hebt allemaal hetzelfde doel. Dat is niet winnen, maar het maximale uit jezelf halen."

Op het EK in Hasselt komt Schuurhuis al voor de derde keer uit voor Vaticaanstad op een internationaal kampioenschap. Op de WK's in Wollongong (2022) en Glasgow (2023) was hij ook van de partij in het opvallende geel-witte tenue met zwarte broek. "Ik merkte dat ik toen behoorlijk wat aandacht kreeg", geeft hij aan.

"Ik stond naast Alaphilippe en Evenepoel en ze wisten allemaal wie ik was en welke boodschap ik uitdroeg. Die boodschap sloeg ook aan en dat is logisch, want die boodschap is voor iedereen gelijk. Sport draait niet alleen om winnen. Als het zo zou zijn, zouden er veel zich miserabel voelen", aldus Schuurhuis.

In de ontsnapping?

In Hasselt staat Schuurhuis opnieuw aan de start met als doel om zijn boodschap - en die van Athletica Vaticana - uit te dragen. "De beste manier om dat te bereiken, zou zijn om in de eerste wedstrijduren iets te proberen. De laatste WK's was het altijd mijn doel om in de onstnapping te geraken. Dat is telkens gelukt, zij het niet in de eerst vlucht."

Schuurhuis is erop gebrand om in de wegrit op het EK wél mee te zijn met de eerste ontsnapping. "Ik sta er alleszins een stuk beter voor dan op de WK's. Ik heb nu een coach die vertelt wat ik moet doen en die zegt hoe ik zo efficiënt mogelijk kan trainen. Er zijn geen excuses. Ik ben er klaar voor."

Bekijk het originele bericht