De Eregalerij der Gepensioneerden: na 2024 is dit imposante lijstje renners geen coureur meer

We hebben het WK nog in het verschiet, maar toch loopt het wielerseizoen 2024 langzamerhand ter einde. Daarmee nemen we ook afscheid. Een eresaluut! 

Achtergrond André van den Ende

Na 2024 hangen weer een hoop profwielrenners de fiets aan de haak (al zullen ze vast nog actief blijven op twee wielen, de een wat meer dan de ander). Wij zetten de belangrijkste stoppers op een rijtje en geven ze de eer die ze verdienen in deze Eregalerij der Gepensioneerden.

1) Robert Gesink

Robert Gesink was jarenlang (18!) een van de boegbeelden van het Nederlandse wielrennen. Zijn forever offseason is inmiddels al begonnen. Hij geniet van zijn pensioen door... lekker te fietsen (kijk maar eens op z'n Strava, met Sepp Kuss aan z'n zijde kwam hij onlangs Marianne Vos nog tegen). Enfin, Robert Gesink verdient meer dan een alineaatje in dit artikel: onze redacteur schreef een afscheidscolumn waarom zijn wielerheld Robert Gesink géén standbeeld verdient...

2) Thomas De Gendt

Ook Thomas De Gendt is al heel lang wielrenner en geeft er na dit seizoen de brui aan. Hij won etappes in de Tour, Giro en Vuelta en natuurlijk in de bij hem zo geliefde Ronde van Catalonië. Onlangs sprak hij zich nog eens uit over wat er allemaal veranderd is de afgelopen jaren in het profwielrennen. Hij sprak van een revolutie op het gebied van voeding.

3) Ramon Sinkeldam

Ramon Sinkeldam was jarenlang de sprintloods van Arnaud Démare. Daarna tekende hij bij het nieuwe avontuur van Fransman Jerome Pineau, maar dat viel op groteske wijze in duigen. Daarna vond hij emplooi bij de ploeg van Mathieu van der Poel. Na twee seizoenen bij Alpecin-Deceuninck vindt de 35-jarige Noord-Hollander het welletjes.

Ramon Sinkeldam in het tenue van Alpecin-Deceuninck

4) Luke Rowe

Luke Rowe was jarenlang een gewaardeerd knecht bij Team Sky en later INEOS Grenadiers. In de voorjaarsklassiekers stond hij z'n mannetje, met name in het openingsweekeinde. Hij werd een keer derde in Kuurne-Brussel-Kuurne en vierde in Omloop Het Nieuwsblad. Rowe wordt waarschijnlijk ploegleider bij Decathlon-AG2R.

5) Rigoberto Uran

De flamboyante Colombiaan stopt op 37-jarige leeftijd. Hij is een held in z'n thuisland, waar hij veel toertochten organiseert. Uran kennen we natuurlijk van die merkwaardige Olympische Spelen in Londen, maar hij werd ook tweede in de Tour van 2017. In de Giro lukte hem hetzelfde in 2013 en 2014.

6) Edvald Boasson Hagen

De Noor begon z'n loopbaan als een zeer veelbelovend renner. In 2009 won hij al Gent-Wevelgem, maar later kon hij z'n potentieel niet benutten door allerlei fysieke problemen. Op 37-jarige leeftijd stopt hij nu na een laatste seizoen in dienst van Decathlon-AG2R.

7) Luis Angel Maté

Normaal gesproken zouden we de relatief onbekende Luis Angel Maté waarschijnlijk niet zo prominent opnemen in dit lijstje. Maar de afscheidnemend renner die lange tijd bij Cofidis reed, nam op zo'n bijzondere manier afscheid dat we hem toch even apart noemen. Hij fietste namelijk na de afgelopen Vuelta letterlijk naar huis vanaf de finish.

Lees ook: Bijzonder! Luis Ángel Maté 'viert' einde van zijn carrière met 650 kilometer lange fietstocht naar huis na Vuelta | Wieler Revue

8) Simon Geschke

De vriendelijke Duitser met de baard was lange tijd een gewaardeerde knecht van Tom Dumoulin bij Team Sunweb. In de Tour van 2022 greep hij op een haar na naast de bolletjestrui. In z'n thuisstad Freiburg kreeg hij nog wel een mooi bolletjespaard

Lees ook: Simon Geschke: nét geen bolletjestrui, maar wél een bolletjespaard in thuisstad Freiburg | Wieler Revue

9) Michael Mørkøv

De Deen gold lange tijd als de beste lead-out in de wereld. In zijn laatste jaar bij Astana was hij dat misschien niet meer, maar Mørkøv hielp ontegenzeggelijk nogal wat sprinters aan heel veel etappezeges. Onder andere Mark Cavendish en Fabio Jakobsen zullen hem dankbaar zijn.

10) Domenico Pozzovivo

Hij is klein, maar zoek komend seizoen niet naar de 41-jarige Domenico Pozzovivo. De veteraan leek al een paar keer eerder te stoppen, maar hangt zijn wielerschoenen dan nu toch echt aan de wilgen. In zijn carrière won hij etappes in de Giro, Ronde van Zwitserland en Ronde van Catalonië.

De kleine Domenico Pozzovivo in het peloton

11) Grace Brown

Grace Brown werd onlangs olympisch kampioen tijdrijden en is nog 'maar' 32. Maar toch stopt de Australische in dienst van FDJ-SUEZ na dit seizoen. Ze wil de opofferingen, vooral vrienden en familie in Australië steeds missen, niet meer maken.

Minder bekende stoppers

Mannen: Rudy Barbier, Alexis Vuillermoz, Raymond Kreder, Lawson Craddock, Dario Cataldo, Julien Simon, Niccolo Bonifazio, Ceasare Benedetti, Jacopo Guarnieri.

Vrouwen: Ashleigh Moolman-Pasio, Alice Wood, Audrey-Cordon-Ragot, Coryn Labecki, Roxane Fournier. Christine Majerus.

Bekijk het originele bericht