Achter voorzitter David Lappartient is Amina Lanaya de nummer twee van de UCI. De Française met Marokkaanse roots - die ook de Zwitserse nationaliteit heeft - is sinds 2017 directeur-generaal binnen de internationale wielerbond. In gesprek met Sportweekend, een programma van Sporza/VRT, sprak ze over haar visie op gelijkheid tussen man en vrouw, financiële groei en geloofwaardigheid.
'De mannen dachten dat ik de koffie bracht'
Lanaya is opgeleid als advocate en woont en werkt al ruim twintig jaar in Zwitserland. Ze is inmiddels ook in het bezit van de Zwitserse nationaliteit. Na verloop van tijd ging Lanaya aan de slag bij de UCI, waar ze begon als juriste.
"Tijdens mijn eerste vergaderingen, toen ik de notulen moest maken, was ik de enige vrouw in de vergaderzaal", begint ze haar anekdote. "Ik noem geen namen, maar ik zat er met grote namen uit het wielrennen. Zij dachten vaak dat ik de koffie bracht."
Vervolgens knokte zij zich als een echte zakenvrouw naar de top binnen de UCI. "Ik moest ervoor vechten, maar altijd met een glimlach. Door mijn werk en mijn capaciteiten ben ik kunnen doorgroeien."
'Ik was meer thuis in voetbal en tennis'
Lanaya werkte zich dan ook met succes naar haar huidige toppositie binnen de mondiale wielerunie. Dat deed ze overigens niet dankzij haar affiniteit met de wielersport. "Ik kende nochtans niets van koers, ik was meer thuis in voetbal en tennis", lachtte de zakenvrouw met drie nationaliteiten.
"Ik zal ook nooit een technische uitleg geven, maar ik ben er voor het globale praatje. Om uit te vissen wat de fans willen en of de man en vrouw van de straat alles begrijpt. We zijn namelijk een complexe sport."
Lanaya is apetrots op wat zij bereikt heeft binnen de UCI. Ze vindt het "enorm belangrijk" dat zij de eerste vrouw is die directeur-generaal is. "Bvendien ben ik de jongste én de eerste van diverse afkomst. Voor mij is dat echt een keerpunt. We leven in een nieuwe wereld. De positie van de vrouw is veranderd, ook in de sport."
Gelijkheid, groei en geloofwaardigheid
Binnen de UCI strijdt Lanaya voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, financiële groei en aan de geloofwaardigheid van het wielrennen. Als vrouw hecht ze bijzondere aandacht voor dat eerste. Ze is dan ook zeer content met de huidige ontwikkelingen.
"Op de Olympische Spelen hadden we voor het eerst totale gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En de derde editie van de Tour was een fenomenaal succes. Je moet weten dat de UCI erop aandrong om een Tour de France voor vrouwen te organiseren."
Voor het wielrennen in het algemeen is Lanaya uit op economische groei. "Het wielrennen moet op hetzelfde financiële niveau komen als de Formule 1 en het tennis. Dat zou ik graag realiseren."
"Dat is heel moeilijk, want er speelt heel wat uit het verleden", doelt Lanaya op het de vele dopingschandalen van voorheen. "De geloofwaardigheid van onze sport moet altijd dé prioriteit zijn."
Betaalde informanten
Om die geloofwaardigheid op te krikken werkt Lanaya samen met voorzitter Lappertient aan een nieuwe methode. De twee zijn bezig om betaalde informanten in te schakelen om bedriegers te ontmaskeren, zoals het USADA ook al deed.
"We kunnen nooit zeker zijn van een volledig schoon peloton en daarom investeren we maximaal in de antidopingstrijd", aldus Lanaya. "Het is onze bedoeling om het maximum te doen om bedriegers te betrappen."
"Valsspelers zullen er altijd zijn, zoals overal in het leven. Als we informanten moeten betalen, dan zullen we dat doen. Wij zijn de eerste internationale federatie die dat gaat doen."
- Wikipedia