Eddy Merckx keek vol ongeloof naar 'onmogelijk' optreden van Pogacar: 'Daar moet je goed gek voor zijn'

Wielerlegende Eddy Merckx keek met open mond naar de 100 kilometer lange aanval van Tadej Pogacar. 

Eddy Merckx

In 1974 was Eddy Merckx de eerste die de Giro, de Tour én het WK in hetzelfde jaar won. Tot zondag deed enkel Stephen Roche (in 1987) hetzelfde, maar dit weekend voltooide ook Tadej Pogacar de hattrick. Merckx keek stomverbaasd naar de "onmogelijke" prestatie van de Sloveen.

'Geen woorden voor'

In een interview met Le Parisien sprak De Kannibaal vol bewondering over de nieuwe wereldkampioen. "Wat hij heeft gedaan, is echt ongelofelijk. Ik heb er geen woorden voor."

Merckx keek met open mond naar Pogacars aanval op 100 kilometer van de finish. De 79-jarige Belg gaf toe dat hij zoiets nooit zou durven proberen. "Daar moet je knettergek voor zijn", lacht hij.

"Toen hij aanviel, begon ik te vrezen voor hem. Ik dacht dat hij veel te vroeg vertrokken was. Normaal gezien is het onmogelijk om te winnen na zo'n lange aanval, maar Tadej flikte het."

'Sterkste van zijn generatie'

Met nu ook een wereldtitel op zak, ziet Pogacars erelijst er behoorlijk Merckxiaans uit. Neem alleen al dit seizoen, waarin hij naast de Giro, Tour en WK, ook won in Luik-Bastenaken-Luik, de Volta Catalunya, Strade Bianche en de GP Montréal. En dan moet de Ronde van Lombardije nog gereden worden...

"Hij is de sterkste van zijn generatie, daar bestaat geen twijfel over", zei de drievoudig wereldkampioen, die elf grote rondes en negentien monumenten won.

"Weet je, op mijn leeftijd is er veel nodig om mij van mijn sokken te blazen. Wel, Tadej is erin geslaagd. Ik vermoedde dat hij wereldkampioen kon worden, maar nooit op deze manier. Hij is echt de allerbeste, mijn felicitaties", aldus Merckx.

WK
  • Cor Vos