Sprinter Olav Kooij zet punt achter seizoen vanwege steentje in zijn knie: 'Het gevolg van een eerdere valpartij'

De Nederlandse sprinter Olav Kooij van Team Visma | Leas a Bike heeft zijn seizoen vroegtijdig moeten beëindigen. 

Nieuws Leon Janssen

Hij was de voorbije periode enorm goed op dreef, maar sprinter Olav Kooij moet helaas noodgedwongen zijn seizoen stopzetten. De 22-jarige Nederlander van Team Visma | Lease a Bike komt in 2024 niet meer in actie wegens knieproblemen, zo meldt zijn ploeg op social media.

'Steentje in zijn knie'

Kooij had al een paar dagen last van zijn knie. "Uit medisch onderzoek blijkt dat er een steentje in zijn knie zat", schrijft Visma op X. "Dit was waarschijnlijk het gevolg van een eerdere valpartij."

Het steentje in de knie van de nummer twee van het voorbije EK zal operatief verwijderd moeten worden. "Daarna heeft hij een korte rustperiode nodig voordat hij aan zijn herstel begint. Gezien de timing is besloten dat zijn seizoen voorbij is."

De ploeg eindigt het bericht met een positieve noot. "We wensen Olav een spoedig herstel toe en kijken vooruit naar zijn comeback in 2025."

Acht overwinningen

Kooij kende een geweldig seizoen. Hij won in totaal acht keer, te beginnen met de Classica Almeria in februari. In diezelfde maand sloeg hij al toe op WorldTour-niveau. Kooij won namelijk een massasprint in de UAE Tour, waar hij niemand minder dan Tim Merlier versloeg.

Vervolgens draafde de Nederlander door in Parijs-Nice, waar hij tweemaal won door Mads Pedersen twee keer te verslaan. In Gent-Wevelgem werd hij vervolgens knap zesde, waarna hij in mei voor zijn Giro-debuut stond.

In de Ronde van Italië beleefde hij het hoogte- én dieptepunt van zijn seizoen. Hij won zijn eerste rit in een grote ronde door op dag negen Jonathan Milan erop te leggen in de sprint, waarna hij een dag later de ronde wegens ziekte moest verlaten.

Via een paar ereplaatsen in de Ronde van België en een tweede plats op het NK, kwam Kooij richting het najaar weer terug in topvorm. De 22-jarige spurtbom won twee etappes in de Ronde van Polen, waar hij in de slotetappe Merlier weer eens versloeg.

Valpartij in Renewi Tour

Na het succesvolle avontuur in Polen ging Kooij vol ambitie van start in de Renewi Tour. Echter, door een valpartij in aanloop naar de eerste massasprint moest hij opgeven. Vermoedelijk is zijn knieblessure daar ontstaan.

Veel last had hij daar in eerste instantie overigens niet van, want ruim een week na zijn opgave won hij alweer. Kooij schreef de Duitse WorldTour-klassieker BEMER Cyclassics op zijn naam. In Hamburg sprintte hij niemand minder dan Jonathan Milan en Biniam Girmay eruit.

Op het EK ging Kooij als mede-kopman van Nederland van start. In het Belgische Hasselt liep het ook uit op een sprint, maar door het ontbreken van een lead-out kwam Kooij niet verder dan een tweede plaats achter Tim Merlier.

Nieuws
  • Cor Vos
Bekijk het originele bericht