Een ploeg vol lead-outs, maar Kooij moet sprint in zijn eentje doen: 'Natuurlijk sta ik nog achter het plan om op twee fronten te koersen'

Olav Kooij was misschien wel sneller dan winnaar Tim Merlier, maar werd uiteindelijk tweede op het EK. 

Kooij

De sprinter van Team Visma | Lease a Bike zat in de slotfase bij Mike Teunissen en Mathieu van der Poel, maar op het moment dat zij in een gat wilden duiken, lukte dat niet, vertelde Van der Poel na afloop. Kooij moest een omweg nemen en ondanks een zeer snelle sprint, strandde hij in wiel van Tim Merlier.

Een hard gelag, omdat er met Danny van Poppel, Mick van Dijke, Teunissen en Van der Poel wel vier potentiële lead-outs voor Kooij in de ploeg zaten. Thijs Zonneveld schreef op X dan ook: "Maar waar waren alle leadouts voor Kooij in de laatste kilometers?"

Kooij zelf was duidelijk niet tevreden met zilver. "De teleurstelling overheerst", liet hij weten aan de NOS. "Een zure tweede plek, want ik kwam goed opzetten, maar ik zat daarvoor misschien niet waar ik moest zitten. Ik kon nog een hoop goed maken, maar kwam net te kort."

Twee fronten

Pech zou Kooij het niet willen noemen. "Je hebt het natuurlijk deels zelf in de handen. We hebben een goede koers gereden, in het middenstuk waren we altijd mee. Ook de laatste ontsnapping was goed. We deden wat we vooraf wilden, maar uiteindelijk zat er misschien ook vermoeidheid in de benen. Zelf voelde ik me nog goed, want het extra jammer maakt."

Gevraagd naar het plan van Nederland was Kooij duidelijk. "Natuurlijk sta ik nog achter het plan om op twee fronten te koersen. De Italianen en Belgen raakten ook renners kwijt in de achtervolging. Met onze renners kon je dat spel ook spelen. Natuurlijk denk ik dat ik had kunnen winnen met iemand extra."

"Maar in de sprint denk je vaak: als, als. Dit resulteerde erin dat hij (Merlier, red.) uiteindelijk met de eerste prijs staat, en ik niet." Kooij vervolgt zijn seizoen volgende week waarschijnlijk in de Gooikse Pijl.

Nieuws
  • Cor Vos