Benoot snapt niets van UCI-beleid: 'Als je door het toelaten van technologie één mensenleven kan redden, dan is dat het altijd waard'

Tiesj Benoot vindt het onbegrijpelijk dat de UCI geen gebruik maakt van technologische ontwikkelingen omtrent veiligheid. 

Tiesj Benoot WK 2024

Een week na het tragische overlijden van Muriel Furrer (18) op het WK wielrennen laat Tiesj Benoot zich stevig uit richting de UCI. De Belgische prof is van mening dat de dood van de Zwitserse juniore voorkomen had kunnen worden. In gesprek met Het Laatste Nieuws bekritiseert Benoot het (veiligheids)beleid van de internationale wielerbond.

Crashdetectiesysteem

Dat Furrer een tijd lang onopgemerkt aan de kant van de weg lag na haar valpartij, had voorkomen kunnen worden met een crashdetectiesysteem. "Ik heb zelf al kunnen zien dat dat goed werkt", zegt Benoot tegen de Belgische krant.

"Op een keer hadden we onze fietsen tegen een muurtje geparkeerd toen we koffie gingen drinken. Toen een van die fietsen omviel, werd er onmiddelijk een alarmsignaal verstuurd."

Degelijke technologische snufjes staan nog in de kinderschoenen, weer ook Benoot. "Maar met alles wat er bestaat, moet het mogelijk zijn om een gevallen persoon te lokaliseren. We rijden al met een transponder onder het zadel voor tijdsverschillen. Het lijkt maar een kleine stap om daarmee ook de precieze locatie van iemand te volgen."

Romeinse Spelen zonder oortjes

Het stoort de renner van Team Visma | Lease a Bike dat de UCI maar mondjesmaat gebruik maakt van technologische nieuwigheidjes. Op internationale kampioenschappen wordt al jarenlang gereden zonder oortjes - zelfs in deze tijden waarin veiligheid hét grote discussiepunt is in het wielrennen.

De UCI doet dat omdat het van mening is dat koersen zonder oortjes spannender zijn dan koersen met communicatiemiddelen. "Maar sommige zaken zijn belangrijker", wijst Benoot op zijn eigen veligheid en die van zijn collega's. "Als spektakel altijd de voorrang krijgt, dan zijn we bezig met Romeinse Spelen."

De 30-jarige Gentenaar is van mening dat de wielerbond niet onder het gebruik van oortjes uit kan. "In het geval van dat meisje: mischien had zij om hulp kunnen vragen, of misschien had een collega kunnen melden dat er iets gebeurd was."

"Nu kon dat allemaal niet", vervolgde Benoot zijn betoog. "Zijn dat niet voldoende redenen om altijd oortjes te gebruiken? Als je door het toelaten van technologie één mensenleven kan redden, dan is dat het allemaal waard. Ongeacht welke nadelen dat misschien meebrengt."