Wie is Freddy Ovett, het influencende vaste trainingsmaatje van Mathieu van der Poel?

Als Mathieu van der Poel in Spanje is, dan is Freddy Ovett zo ongeveer z'n schaduw. Wie is de Australiër met wie MVDP in korte tijd zo'n band heeft opgebouwd?

freddy ovett, trainingsmaatje van Mathieu van der Poel

Sinds Mathieu van der Poel een woning in Spanje heeft en, samen met vriendin Roxanne Bertels (hier lees je meer over haar), vaker aan de Costa Blanca vertoeft dan in hun Belgische huis heeft Mathieu van der Poel ook andere trainingsmaatjes.

Ovett goede Zwifter en stagiair bij BMC

In België reed hij veel met ploeggenoten bij Alpecin-Fenix en hij deed ook weleens een rondje over de Oesterdam met Jan Maas. In Spanje gaat hij soms op pad met Remco Evenepoel, maar het meest fietst hij met Freddy Ovett. Dat is geen wielerprof in de tradiotionele zin van het woord, maar wie is hij dan wel?

Nou, de 30-jarige in Schotland geboren (Dumfries om precies te zijn) Australiër zou je kunnen omschrijven als een fietsinfluencer. Op Instagram heeft hij bijna 100.000 volgers en hij heeft partnerschappen met onder andere Specialized, Zwift, kledingmerk Maap, SRAM en voedingsmerk Maurten.

Ovett rijdt veel wedstrijden op Zwift, in 2022 werd hij op het WK e-sports bijvoorbeeld tweede achter Jay Vine. Toen had Ovett er al een soort van profwielercarrière opzitten, want in 2018 was hij stagiair bij BMC. In 2019 en 2020 stond hij twee seizoenen onder contract bij het huidige Israel-Premier Tech. Tot echt heel veel resultaten kwam-ie niet; hij moet het doen met een negende plek in het eindklassement van de Tour de Langkawi.

Zoon van Steve Ovett

Maar Ovett komt eigenlijk uit het hardlopen. En dat is niet zo verwonderlijk, want hij is de zoon van de Brit Steve Ovett. Ovett senior werd in 1980 olympisch kampioen op de 800 meter en was lange tijd wereldrecordhouder op de 1500 meter.

Ovett junior beschikte over de loopgenen van z'n vader, want hij werd bij de junioren Australisch kampioen - de Ovetts waar daar naartoe verhuisd in de jaren'90, vlak nadat Freddy ws geboren.

Maar lopen is een blessuregevoelige sport en Ovett kreeg last van z'n knieën. Zoals wel vaker raadde een arts hem aan te gaan fietsen en ook daar bleek Ovett wel talent voor te hebben. Het bracht hem uiteindelijk binnen handbereik van Mathieu van der Poel, want de twee zijn dikke maten. Op zijn Instagram post Ovett veel filmpjes van Mathieu van der Poel.

Helemaal opgegeven heeft Ovett het lopen trouwens niet, want als je nu een kijkje neemt op z'n Strava zul je zien dat hij zich voorbereidt op de marathon van Valencia.

Achtergrond
  • Strava Freddy Ovett