Sven Nys: 'Gravel zal de plaats van het veldrijden de komende 100 jaar niet innemen'

Jan Bakelants deed afgelopen week nogal wat stof opwaaien door te stellen dat gravel de cyclocross zal marginaliseren. Sven Nys dient hem van repliek!

Mathieu van der Poel

Sven Nys presenteerde gisteren zijn crossploeg Baloise Trek Lions. In gesprek met Wielerflits reageerde de tweevoudig wereldkampioen op Bakelants' suggestie dat de komst van gravel het veldrijden in de toekomst zal overschaduwen.

"Veldrijden is een kijksport. Gravel is een doe-sport. Gravel is een meerwaarde voor de wielersport in het algemeen. Maar het is absoluut niet zo dat gravel de plaats van het veldrijden gaat innemen. In nog geen 100 jaar! "

Economisch model

Nys twijfelt eveneens niet aan het economische model van het veldrijden. "Er zijn nog altijd genoeg bedrijven die interesse hebben in in onze sport."

"Er is 90 procent live visibiliteit op televisie. In bepaalde periodes staat er enorm veel publiek langs de kant van het parkoers. Iedereen wint daarbij. Natuurlijk is het momenteel zo dat de toppers van onze sport niet altijd aanwezig zijn, dus dat geeft een beetje een vertekend beeld. Maar wie zegt mij dat er over 10 jaar niet weer echte crosstoppers zijn die traditioneel crossen van begin oktober tot eind februari?"

Cyclocross
  • Cor Vos