Matteo Jorgenson over Ronde van Lombardije: 'De zege zal moeilijk zijn, maar de koers moet altijd nog gereden worden'

Er is maar één favoriet voor de Ronde van Lombardije, maar mocht er een wonder plaatsvinden en Tadej Pogacar niet winnen dan is Matteo Jorgenson een van de kanshebbers. 

Jorgenson

Jorgenson probeerde de Sloveen in de Giro dell'Emilia te volgen, maar de Amerikaan merkte snel dat hij daartoe niet in staat was. Hij kwam zichzelf tegen en werd uiteindelijk slechts zeventiende. Eerder kwam hij zichzelf ook al tegen in de Ronde van Vlaanderen toen hij Mathieu van der Poel wilde volgen en in de GP Montréal na het proberen volgen van een aanval van wederom Pogacar.

Jorgenson is realistisch

De kopman van Team Visma | Lease a Bike is wat dat betreft realistisch voor de Ronde van Lombardije: "We beschikken zeker niet over de topfavoriet, daar moeten we eerlijk in zijn. Dat neemt niet weg dat ik ambitieus ben. Ik denk dat we zeker mogen spreken over een plek bij de eerste vijf. De zege zal moeilijk zijn, maar uiteraard moet de koers altijd nog gereden worden."

"Koersen in Lombardije is altijd eerlijk. Het is een van de zwaarste koersdagen van het jaar. Je moet in staat zijn om door de pijngrens heen te gaan en flink te willen én kunnen afzien. Tactiek is zeker een belangrijke factor, maar degene met de sterkste benen zal winnen. Zo simpel is het."

Marc Reef

Jorgenson is niet meer op zijn allerhoogste niveau, stelt hij. "Om eerlijk te zijn, lagen mijn persoonlijke doelen vooral in de eerste helft van het seizoen. 2024 is een prachtig jaar geweest. Samen met de ploeg heb ik het seizoen op een ideale manier ingedeeld."

"Ik denk dat ik nu niet meer mijn absolute topvorm van de zomer heb, maar desondanks acht ik mezelf in staat om een rol te spelen in de finale van aankomende zaterdag. Mentaal zit er in ieder geval nog voldoende in het vat."

Het doel van Team Visma | Lease a Bike is een plek op het podium, aldus ploegleider Marc Reef. "We hebben dit jaar nog geen podiumplek behaald in een Monument. Dat is zaterdag echt iets waar we voor gaan strijden."

"We hebben zaterdag inderdaad niet de topfavoriet voor de zege, maar we hebben in de breedte met Matteo, Bart, maar ook met Wilco Kelderman en Tiesj Benoot wel een heel sterk team. We zijn een ploeg om rekening mee te houden. We zullen evalueren waar onze kansen liggen onderweg, en daar vol op inzetten."