Pogacar gaat in op dopingvragen: 'Misschien nog enkele generaties nodig tegen wanneer mensen het verleden gaan vergeten'

Tadej Pogacar is dominanter dan ooit tevoren. Door het donkere verleden van de wielersport krijgt hij daardoor ook vragen die hij liever niet zou willen. 

Pogacar

In de persconferentie voorafgaand aan de Ronde van Lombardije kreeg Pogacar vragen over doping. De wereldkampioen nam de tijd om erop te antwoorden. "Het wielrennen heeft zwaar afgezien van die jaren. Er was geen vertrouwen meer en de renners hebben dat door de jaren heen moeten herwinnen."

Pogacar wil gezondheid niet riskeren

Pogacar vertelt dat hij en zijn collega's niet heel veel kunnen doen. "We rijden gewoon onze koersen en hopen dat de mensen ons beginnen te geloven. De winnaar zal er altijd het meest beticht van worden een valsspeler te zijn. Misschien zijn er nog enkele generaties nodig tegen wanneer mensen het verleden, wat mannen als Lance Armstrong deden, gaan vergeten."

Zelf is hij duidelijk: "Het is het echt niet waard om je gezondheid te riskeren voor een wielercarrière van tien jaar", zo vervolgde hij het onderwerp.

"Overal in de sportwereld zie je dominantie. In het tennis, golf, NBA, voetbal... in elke sport heb je dat. Maar dat duurt meestal maximaal een paar jaar, tot op het punt waarop er een nieuw talent opstaat, iemand met meer honger, een beter team... Elke generatie zullen er anderen domineren. Zo gaat dat in het leven."

Sterke ploeg

Honger heeft Pogacar zelf in elk geval nog genoeg. "Het is al een fantastisch seizoen geweest en ik wil het ook op de best mogelijke manier afsluiten. Mijn eerste koers als wereldkampioen was al onvergetelijk, maar elke dag in de regenboogtrui moet je bewijzen dat je nog steeds de beste bent. Ik heb een sterk team achter mij en geloof dat we in Lombardije een grote kans maken om opnieuw te winnen."

Naast Pogacar heeft UAE Team Emirates nog meer ijzers in het vuur, zoals Adam Yates en Marc Hirschi. Jongens die ook zouden kunnen winnen, maar er is geen twijfel over wie de absolute kopman is: Pogacar. Naast het genoemde drietal start de ploeg met Jan Christen, Finn Fisher-Black, Pavel Sivakov en Rafal Majka.