Zwitser Mathias Flückinger na twee jaar onschuldig verklaard in dopingzaak: 'Dit was de zwaarste wedstrijd van mijn carrière'

De Zwitserse mountainbiker Mathias Flückinger (36) is na twee lange jaren vrijgesproken van dopingmisbruik. 

Mathias Flückinger

In 2022 werd mountainbiker Mathias Flückinger positief bevonden op de anabole stof Zeranol. Het ging om een minimale hoeveelheid van 0,3 gram per millimeter. De Zwitser ontkende tot op de dag van vandaag doping te hebben gebruikt en is nu ook vrijgesproken.

'Twee lange jaren'

“De stress van de afgelopen twee jaar was ongelooflijk groot", zei Flückinger vrijdag in gesprek met het Zwitserse Blick. "Het overwinnen van deze zaak was veruit de zwaarste en langste wedstrijd in mijn carrière."

"Ik ben dankbaar dat mijn familie en mijn vriendin als een ongelofelijk goed team aan mijn zijde had. Zij hebben het mede mogelijk gemaakt dat de waarheid uiteindelijk zegevierde."

Aanvankelijk werd Flückinger niet geschorst nadat de verboden stof na afloop van winst op het Zwitsers kampioenschap werd opgespoord. De hoeveelheid was namelijk te laag om van een positieve test te spreken. Dat gebeurt namelijk pas bij 5,0 nanogram per milliliter. Ruim zestien keer meer dan in de situatie van Flückinger dus.

Toch werd de inmiddels 36-jarige mountainbiker geschorst door het SSI (het Zwitserse antidoping-bureau). Zijn situatie werd als atypisch bestempeld. Even later werd de schorsing van Flückinger dan weer opgeheven, waarna een rechtszaak in gang werd gezet.

43.380 Zwitserse frank

Die rechtszaak heeft Flückinger - die intussen gewoon zijn wedstrijden reed - nu dus gewonnen. Bovendien krijgt hij een aanzienlijk bedrag van 43.380 Zwitserse frank toegewezen als compensatie voor de aangerichte schade door het SSI.

Toch lijkt de kous daarmee niet af. Het team van de zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2020 (die van 'het plankje') wil meer. "Dit bedrag komt niet in de buurt van het dekken van de werkelijke kosten die hij de afgelopen twee jaar heeft moeten maken", stelt MTB-ploeg Thömus Maxon in een verklaring.

"Laat staan de gemiste bonussen en sponsorinkomsten. De werkelijke financiële schade die is geleden moet volledig worden gecompenseerd."

Nieuws
  • Cor Vos