UCI onderzoekt salarisplafond: extra belasting voor topteams op lonen

De UCI is bezig om de dominantie van de topteams minder te maken en heeft daarvoor al een constructie op het oog. We leggen het uit. 

tadej pogacar en adam yates in de tour de france, bij de uci

Tadej Pogacar verlengde net z'n contract bij UAE Team Emirates tot en met 2030. Dat zal hem een nog rijker man maken dan hij al is, want het team heeft schier onuitputtelijke (olie)bronnen om renners te bekostigen. Ze beschikken naast Pogacar over een sterrenensemble om hem te ondersteunen. Maar daar wil de UCI wat aan doen.

Dominantie UAE en Visma is UCI doorn in het oog

Het is veel wielervolgers, en dus ook de UCI, steeds meer een doorn in het oog: de dominantie van de topteams. UAE Team Emirates, Visma | Lease a Bike en misschien nog één a twee teams delen de lakens uit in WorldTour. Ze hebben vaak niet één kopman, maar een sterk blok waarbij het voor de concurrentie vechten tegen de bierkaai is.

Het is voor het verloop van de wedstrijden vaak niet heel goed. De spanning is ver te zoeken als UAE ook nog eens de koers volledig onder controle heeft met de sterkste renner van de wereld in de ploeg.

Nu moet je je afvragen of de Pogacar van 2024 niet gewoon wegrijdt wanneer hij wil en er voor de concurrentie niks aan te doen is, maar toch had het geholpen voor de spanning als er niet óók nog een Adam Yates, Juan Ayuso en Joao Almeida bij hem in de ploeg rijden. Allemaal renners die bij welk ander team, met uitzondering van Visma, de absolute kopman zouden zijn.

PwC doet aanbeveling met luxetax

Om zo'n situatie met (te) veel sterke renners in één ploeg te voorkomen, liet de UCI onderzoeken of er een bepaalde vorm van een salarisplafond is in te voeren, zo schrijft de website Escape Collective. Het onderzoek werd uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers (PwC) en zij kwamen met een opvallende aanbeveling.

Volgens hen is er een bijzondere manier van een salarisplafond mogelijk. Ze bevelen namelijk geen absolute budget cap zoals in de NBA, waarbij een team X budget heeft voor de salarissen en het daarmee 'maar' moet doen. PwC stelt voor dat lonen boven een vast te stellen plafond door de UCI worden belast.

In deze variant met de zogenaamde 'luxetax' vloeien de gelden die de topteams aan belasting moeten betalen over lonen boven het budget via de UCI naar de kleinere teams.

Reactie Richard Plugge (Visma)

Escapte Collective vroeg Visma | Lease a Bike-baas Richard Plugge om een reactie en hij is, zoals verwacht, niet direct een voorstander van een plan. Al is hij niet mordicus tegenstander van maatregelen in de trant van een salarisplafond.

"Ik ben persoonlijk niet tegen een plafond, al weet ik niet welke grens m'n voorkeur heeft. Op dit moment heb ik vooral het gevoel dat het wielrennen grotere problemen heeft dan dit. Dat is veiligheid. We hebben een week geleden een brief ontvangen van de UCI, waarin met geen woord werd gerept over veiligheid of het incident op het WK."

Nieuws
  • Cor Vos